El govern espanyol assegura que estarà al costat de la Generalitat per modernitzar el canal d'Urgell per "fases"

11/03/2024

Els canals d'Aragó i Catalunya i Pinyana reben 45 MEUR per obres de modernització per estalviar un 10% d'aigua

La secretària d'Estat d'Agricultura, Begoña Garcia, ha dit que el govern espanyol estarà al costat de la Generalitat per la modernització "en futur i per fases" del canal d'Urgell. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va insistir al Parlament de la necessitat de corresponsabilitat de l'executiu espanyol per la modernització d'aquest canal. Garcia ha reconegut que l'obra té un cost molt alt perquè són 70.000 hectàrees i cal un conveni per determinar qui assumeix què, tot i que de moment no hi ha data perquè es firmi. Sí que s'han firmat però, els convenis per l'aportació de 45 MEUR de l'Estat als canals d'Aragó i Catalunya i Pinyana, per fer obres de modernització que permetran, entre d'altres, reduir un 10% el consum d'aigua.

Begoña Garcia ha recordat que la setmana passada, l'executiu espanyol va adjudicar a Tracsa una obra per al canal d'Urgell, per valor de 28,2 milions d'euros. Començaà el mes que ve i està relacionada amb aspectes de digitalització del regadiu. No es tracta però d'un projecte relacionat amb la modernització, que segons Garcia "té un cost molt alt" i cal determinar-ne les fases amb què s'ha d'abordar i treballar-la entre les administracions i el govern d'Espanya a través del ministeri, la Generalitat a més a més dels regants.

Garcia també ha recordat que el conseller Mascort ja s'ha reunit amb la vicepresidenta Teresa Ribera per parlar de la modernització del canal d'Urgell ja que les obres que s'han de fer no només són en baixa sinó també en alta. Per tot plegat, ha insistit en planificar-ho a través d'un conveni ja que els costos són molt alts i de moment encara no hi ha data.

En relació als convenis per modernització de regadiu signats aquest dilluns, dos són per als canals d'Aragó i Catalunya i el canal de Pinyana. Al primer s'hi invertiran 20 MEUR en un projecte de plantes solars fotovoltaiques per tal de reduir els costos energètics dels regants. Al de Pinyana, s'abordarà la modernització del sector 3 per un valor de 25 MEUR. Seran obres de reg per gota gota o aspersió vinculada a un sistema de pressió natural. L'objectiu és que no hi hagi energies fòssils en us per tal que es redueixin els costos energètics per als regants i també la petjada de carboni. Totes les obres inclouen el telecontrol per tal que els usuaris puguin fer la demanda d'aigua amb els telèfons mòbils.

La inversió al conjunt de Catalunya és però de 140, 83 MEUR en 8 actuacions ja que també s'hi inclouen unes obres a la demarcació de Girona. Garcia ha recalcat que les obres han de començar abans que acabi el proper estiu perquè tenen un període de finalització que és el de l'estiu de 2026. El finançament arriba de fons europeus però també del ministeri i els regants han de posar el 20% més IVA del cost de l'obra.

ACN