Bellvís portarà l’anella de cal Bufalà a les presons de Lledoners, Mas Enric i Puig de les Basses

08/10/2018

La idea la va donar el diputat al Parlament i membre de l’Associació Catalana de Drets Civils, Ferran Civit, que aquest any va apadrinar la festa dels Firals

Bellvís portarà l’anella de cal Bufalà a totes les presons on hi ha els polítics catalans que formaven l’anterior legislatura del Govern. La idea sorgeix de la proposta que els va fer arribar el diputat al Parlament de Catalunya i membre de l’Associació Catalana de Drets Civils (ACDC) , Ferran Civit,  el dia de l’apadrinament dels Firals 2018, el poble de Bellvís.

S’han organitzat dos autocars que sortiran de Bellvís i recorreran les tres presons. La primera serà al Catllar, a Mas Enric, després es traslladaran fins a Figueres al Puig de les Basses i , finalment, acabaran al centre de Lledoners a Manresa. Tot el recorregut s’estima que serà d’unes 12 hores de viatge i en cada un de les presons es portarà l’original de l’anella de cal Bufalà. També es llegirà un manifest i es lliurarà simbòlicament a cada un dels presos una reproducció en metall de l’anella amb la inscripció: “Anella de la Llibertat”. La reproducció serà lliurada a l’ACDC.

La nissaga de la família Bufalà tenien concedida una prerrogativa reial que atorgava el dret d'asil a tota persona que fugia de la justícia i que podia arribar a tocar l'anella de la seva picaporta . Aquest dret l'utilitza el Senyor de Bufalà en aquesta festa per protegir, especialment,  les persones que estaven encausades de forma injusta.  És per aquesta raó que el poble de Bellvís i els Arcs senyalen que volen portar l’anella de cal Bufalà a tots i cadascun dels presos polítics, per traslladar-los aquest afany de justícia i llibertat que tenia l’anella.

Anna Berga