El 26è Premi Maria Mercè Marçal recau en el poemari 'LES HORES FERIDES' de l'escriptor de l'Alt Penedès Ricard Garcia

04/03/2024

L'obra parla de com sobreviure a les absències de les persones estimades i de saber anar-se'n i afrontar el propi final de vida

El jurat del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal ha escollit 'LES HORES FERIDES', presentada sota el pseudònim de Sebastià G. Llorenç i obra de Ricard Garcia (Sant Llorenç d'Hortons, 1962), filòleg, escriptor i professor d'ensenyament secundari com a poemari guanyadora la 26a edició on s'han presentat 39 treballs a concurs.

L'acte de lliurament se celebra aquest vespre a Torregrossa, al Palau de Margalef, amb la participació de més de 300 persones, i amb representants institucionals com la consellera d'Educacióde la Generalitat de Catalunya, Anna Simó; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; i el president del Consell Comarcal, Carles Palau i Boté, entitat convocant del Premi.

Garcia ha agraït el premi tant al jurat com al Consell Comarcal i ha explicat que 'Les Hores Ferides' és un llibre on hi ha una interrogació constant sobre quin és el sentit del dolor que ens deixen les morts properes i sobre què n'hem d'aprendre de les hores difícils on els desordres de la vida ens atrapen per recordar-nos la nostra condició finita.

"Es parla, per tant, dels traus que ens provoquen les absències de les persones estimades i de com sobreviure, tant al dolor com a l'absència, gràcies al record dels gestos i les veus, de les coses petites que ens passaven desapercebudes. I es parla, també i mirant de defugir el dramatisme, de com afrontar els finals, el dels altres i també el nostre, seguint l'ordre natural. És a dir, de saber anar-se'n.", ha conclòs.

El jurat, integrat per Àngels Marzo, Jordi Pàmias, Jaume Pont, Joan Cornudella i Ramon Rubinat, ha elogiat la sòlida arquitectura del volum a partir de tres parts, la combinació de prosa poètica i poemes en sentit estricte, subratllant la diversitat i l'equilibri en l'ús de diferents formes poètiques per part de l'autor. A més, ha valorat la capacitat de l'autor per construir el poema a partir d'imatges colpidores i il·luminadores que potencien el simbolisme de cadascuna de les peces.

El jurat també ha tingut una menció especial per l'obra 'Quan la mort arrela' presentada amb el pseudònim de Tombdelera.

La cerimònia de lliurament ha estat organitzada pel Consell Comarcal del Pla d'Urgell en un format innovador que inicia la itinerància de la celebració pels municipis del Pla, sent Torregrossa el primer, i vertebrat en les diferents disciplines i dinàmiques que potencien la poesia, els seus autors i en especial, l'obra de Marçal.

L'acte s'ha iniciat amb la benvinguda de l'alcaldessa de Torregrossa, Maribel Zamora Urrea, que ha indicat que "ens satisfà que Torregrossa estigui inclosa en la història del premi i ho fem en aquest emblemàtic espai com és la casa Palau de Margalef".

En el seu discurs de benvinguda, el president del Consell, Carles Palau, ha parlat dels replantejaments de "l'arquitectura de la convocatòria" a partir d'aquest primer quart de segle del Premi, perquè "cada municipi que aculli l'acte de lliurament faci la seva proposta" i més enllà de la nit literària, hi hagi també una tasca de promoció de l'obra guanyadora "perquè a banda de voler mantenir viu el record d'una de les escriptores més sòlides de la literatura catalana, volem, sobretot, contribuir a fer augmentar els baixíssims índexs de lectura". En aquest sentit, Palau ha destacat el rellançament del Premi El Sol del Pla com a "invitació als infants a escriure poesia" i en el fet que la Cultura és un element identificador "d'una comarca amb un pòsit històric i un ampli horitzó de referència en l'imaginari de tots i cadascun dels seus ciutadans, que cohesiona i dóna valor de present i de futur a tot un territori en tota la seva ambició".

Ricard Garcia ha rebut el 26è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal de mans del president del Consell i de la consellera d'Educació. Anna Simó s'ha adreçat al públic assistent destacant el mot precís i preciós que va saber escollir Maria Mercè Marçal i que la pervivència de la llengua està garantida mentre hi hagi gent que l'estimi.

Més accent poètic i referència a l'Any Vicent Andrés Estellés

Durant la celebració, la conductora Carme Vidal Huguet, membre del jurat en edicions anteriors, ha presentat "Maria Mercè Marçal en vers: el país la llengua i la pròpia identitat", on els escriptors Lluïsa Julià, Melcior Comes, Àngels Gregori i el professor Anton Not han llegit cadascú dos poemes de Maria Mercè Marçal en diversos accents dels Països Catalans. La representació ha estat acompanyada per Meritxell Gené a la guitarra i s'ha rendit homenatge al llegat de Maria Mercè Marçal.

El 26è Premi Maria Mercè Marçal també tindrà una menció especial a la commemoració de l'any Vicent Andrés Estellés, a càrrec de la seva comissària Àngels Gregori i la lectura del poema "Assumiràs la veu d'un poble" amb acompanyament musical de la cantautora Meritxell Gené, encarregada de tancar l'acte amb la interpretació dels poemes musicats "Jo soc l'altra" i "Arbequines de l'amor".

L'obra guanyadora del 26è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal serà publicada per Pagès Editors dins de la col·lecció La Suda. El guardó està dotat amb 3.000 euros que corresponen als drets d'autor de la primera edició.

Informació del guanyador

Ricard Garcia va nàixer el 1962 i és natural de Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès). Va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona i actualment treballa de professor a l'ensenyament secundari. Va ser fundador i redactor, entre 1980 i 1984, de la revista comarcal El Cep i ha col·laborat en diverses publicacions. Des de l'any 2004 ha publicat regularment textos a Internet i l'any 2015 va ser distingit amb el premi al millor blog literari en català als Premis Vila de Martorell. S'han inclòs textos seus a diverses antologies, entre elles a Mig segle de poesia catalana (Del maig del 1968 a 2018).

També s'han publicat poemes seus a Xile i a Mèxic. L'any 1981 va ser premiat al 37è Certamen Literari de Castelló. Després d'una aturada molt llarga, ha publicat els llibres de poesia Els contorns del xiprer (15è Premi de Poesia Josep Fàbregas i Capell-Vila de Sallent 2005), De secreta vida (27è Premi de Poesia Senyoriu d'Ausiàs March 2007), El llibre que llegies (36è Premi de Poesia Vila de Martorell), On la sang (19è Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal) i La llum més alta (38è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d'Alcoi).
Infolleida