El Consell Comarcal celebra la Diada amb una glossa de la Guerra de Successió al Pla d’Urgell i els valors de l’escola de la IIa República

09/09/2018

Ha anat a càrrec dels historiadors Esteve Mestre i Ton Solé que acaben de publicar el llibre “Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell”

Durant la Guerra de Successió els Borbònics estaven en la línea de Balaguer a Lleida mentre que els Austracistes van quedar a la part de Cervera. Això va fer que el territori que separava aquests punts quedés com terra de ningú. Durant el 1705 i el 1714 la gent dels pobles que es trobaven enmig d’aquests dos bàndols es van organitzar per lluitar contra els borbònics, s’estructuraven en petits grups i sempre sota pseudònims per no patir represàlies.

Sota el títol “Els defensors de la terra al Pla d’Urgell” aquest fragment de la història de la comarca ha format part de la glossa amb la que el Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha celebrat la Diada de l’11 de setembre. La segona part de la glossa ha estat una exposició extreta del llibre “Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell” escrita pels historiadors Esteve Mestre i Ton Solé. S’ha parlat dels valors d’aquesta escola unificada que atenia a tothom i que va professionalitzar la figura del mestre, entre altres característiques.

La presentació oficial del llibre es preveu que es pugui fer en breu.

Anna Berga