El Poal celebra el centenari de la seva independència

09/05/2021

Acte presidit pel president de la Diputació, Joan Talarn, i l'alcalde del Poal, Rafel Pânadés

El Poal ha celebrat el centenari de la independència del municipi del de Bellvís, al qual pertanyia des del 1788. L’acte va comptar amb la presència del president de la Diputació i alcalde de Bellvís, Joan Talarn, i el president del consell del Pla i alcalde del Poal, Rafel Panadés. 
En el seu parlament, Panadés ha recordat com va anar tot el procés d’independència, “un fet històric i molt volgut pels veïns del Poal, i també per la complicitat del municipi de Bellvís i de la Diputació de Lleida, perquè sense la voluntat de tots plegats, no hagués estat possible”. L’alcalde del Poal ha anunciat que en els pròxims dies es repartirà un llibret amb l’explicació i fotografies d’aquell esdeveniment d’ara fa 100 anys –n’hi ha dos, d’imatges, dels poalencs a Madrid, una davant Neptuno i l’altra davant la Cibeles, on havien anat a demanar l’ajut a Felip Rodés, diputat al Congrés per la circumscripció de Balaguer–, i també s’inclouran fotografies de l’acte d’avui.

Per la seva part, Joan Talarn s’ha felicitat pel fet que a Catalunya es pugui celebrar “el centenari d’una independència pacífica”, tot i que ha advertit que, per respecte a aquells que estan patint la presó i l’exili per haver fet realitat l’1 d’octubre, és un fet sobre el qual no es pot frivolitzar.

Talarn ha volgut culminar la seva intervenció assegurant que “quan ara fa 100 anys, el Poal va aconseguir la seva llibertat, també va assolir el seu orgull de ser poble”, perquè “la llibertat és un dels béns més preuats per a les persones i també per a les nacions, però també per als pobles, perquè és allò que ens permet viure i recrear la pròpia identitat de la manera més plena”.

En acabar els parlaments, s’ha procedit al lliurament i a la descoberta de la ‘fotografia centenària’ de veïns del Poal del 1920, any de la independència del Poal del municipi de Bellvís, i Jaume Suau Castro, escriptor  i president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, ha ofert una contextualització històrica i diferents anècdotes de com es va produir la independència del Poal. Així, va explicar que una de les primeres reivindicacions que va tenir el Poal un cop independent, va ser tenir un nou centre educatiu.

L’acte ha acabat amb l’espectacle ‘Sonau, musichs, sonau’, amb balls i festa de la Catalunya del Barroc. Els actes seguiran aquest diumenge amb un concert i ballada de sardanes amb la Cobla 11 de setembre i la representació teatral de ‘La Rambla de les Floristes’, a càrrec de la companyia L’Agropecuària.

SEGRE MOLLERUSSA