La biblioteca presenta ‘Elogi de la mentida’, l’únic assaig del mollerussenc Torres Tribó, assassinat a Mathausen

03/02/2023

En llibre, que data de 1928, ha estat ara reeditat i inclou una biografia i un estudi introductori del pensament d’aquest mestre llibertari

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila ha acollit la presentació de l’únic assaig filosòfic que va escriure el mollerussenc Josep Torres i Tribó, deportat a Mauthausen i assassinat en una cambra de gas el 1941 al castell austríac d’Hartheim quan tenia 41 anys. El llibre, Elogi de la mentida, ara ha estat reeditat en el desè aniversari de l’editorial gironina Cal·lígraf i inclou un estudi introductori a càrrec del filòsof Max Pérez, i una biografia de l’autor que Pérez signa amb Edwin Evangelista i Alba Padrós.

Precisament, Pérez i Padrós conjuntament amb els també filòsofs Clara Llima i el mollerussenc Àngel Florez, professor de filosofia a l’INS La Serra, i la participació de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, han estat els encarregats de fer la presentació del volum reeditat, en un acte que ha comptat també amb la presència d’Hortènsia Inés Torres, una de les netes de Torres Tribó resident a la Catalunya Nord.

“Si d’alguna cosa es pot gaudir, és de la mentida” perquè “la mentida ens ajuda a sobreviure i a veure les coses positives de la vida”. Aquesta, segons Max Pérez,  és una de les màximes que defensa Torres Tribó en el seu Elogi de la mentida (1928) on es recullen múltiples exemples del pensament d’aquest “llibertari català, ateu i pacifista”, un assaig molt criticat per la intel·lectualitat de l’època per les seves idees nietzschianes tan transgressores. La idea clau, que segons Pérez defensa Torres Tribó,  és, però, “no creure’t mai la teva pròpia mentida sinó que cal conservar la consciència que és una mentida per arribar a ser lliure”.

Aquesta màxima, juntament amb altres com “les màquines ens alliberaran per poder-nos dedicar a la cultura” o “tot el que tenim de bo són les mentides creades per la humanitat”, conformen part del pensament d’aquest autor mollerussenc desterrat de Mollerussa, on va exercir el magisteri, per no voler portar els seus alumnes a confessar-se i a combregar, un pensament que recull en aquest elogi “empoderador i gens pessimista” amb una “excel·lent prosa poètica” i escrit en català, cosa poc freqüent en l’època.

Cal recordar que a la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa llueixen des del maig de 2021 dues llambordes commemoratives en homenatge a Josep Torres Tribó i a Ramon Rocaspana Duart, ambdós deportats en camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial.

Infolleida