La conselleria d'Agricultura i sindicats pagesos acorden un protocol sanitari per als temporers

01/05/2020

Hi ha punts, per això, en què no s'han posat d'acord i hi estan obligats per llei. En fa una valoració el pagès de Linyola i responsable de temporers d'UP, Jaume Pedrós

El govern de la Generalitat ha redactat un protocol d’actuació conjuntament amb els diferents agents socials de Lleida implicats en la collita de la fruita dolça. L’objectiu és garantir la seguretat dels pagesos i temporers que han de treballar al camp. Cada propietari d’una finca haurà de dotar de mascareta i guants als seus treballadors i els haurà de prendre la temperatura dos cops al dia. Si un treballador supera els 37º, no podrà desenvolupar la seva activitat. Els sindicats valoren aquestes mesures com a necessàries tot i que farà augmentar la despesa de l’empresari en un 30%. A més, no estan d’acord en la reducció del nombre de passatgers per fer els trasllats de l’allotjament al camp.

Des d’Unió de Pagesos també veuen difícil complir amb els requisits de guardar les distàncies en els albergs i habitatges on s’allotgin els treballadors. I es pregunten qui assumirà el cost de no poder explotar una finca per culpa d'un positiu al camp.

El protocol, per últim, també indica que si hi ha un cas positiu, serà l’ajuntament de cada municipi qui s’ha de fer càrrec d’aïllar aquesta persona i confinar les que hi han estat en contacte.
RICARD GÓMEZ