La Cooperativa d'Ivars assoleix un volum de facturació rècord de 229 MEUR i un flux de caixa de 7 milions l'any 2022

19/06/2023

La producció de pinsos compostos s'apropa a les 300.000 tones entre les tres fàbriques de l'entitat del Pla d'Urgell

La Cooperativa d'Ivars ha tancat l'exercici 2022 amb un volum de facturació rècord de més de 229 milions d'euros. L'entitat, que des de fa uns mesos té nou director general, l’enginyer agrònom Víctor Díaz, ha celebrat l'assemblea general ordinària en què ha analitzat els comptes de l'any passat, els quals li han suposat un flux de caixa de més de 7 milions d'euros. Pel que fa a la producció de pinsos compostos ha assolit pràcticament les 300.000 tones entre les seves tres plantes especialitzades (Torregrossa, Ivars d'Urgell i la Fuliola). L'autoabastiment de matèries primeres procedents dels socis i sòcies ha estat de més de 55.000 tones de cereals, majoritàriament panís i blat.

En la comercialització de bestiar, la Cooperativa continua essent un referent en el sector boví, comercialitzant el 2022 un total de 39.246 caps. Pel que fa a la resta de bestiar, s’han dut a escorxador 355.821 porcs i 911.814 pollastres. Una activitat comercial que la Cooperativa combina amb la consolidació de les granges experimentals de vedells (la Mamonera Inglada i la Granja d’engreix Montsuà) i la granja de verres reproductores (Granja Valfarta a localitat de Sena), aquesta última mereixedora un cop més del Premi Porc d’Or de Plata a la màxima producció numèrica, amb un total de 37,08 garrins deslletats per truja i any.

La Cooperativa impulsa projectes sostenibles i reforça la seva aposta pel model d’economia circular
Durant l’Assemblea General Ordinària s’han presentat també els principals projectes estratègics de l’entitat, que continua amb l’objectiu d’aportar una millora continuada al sector primari i l’entorn rural, vetllant pel futur del sector agrícola i ramader. Concretament, està executant un projecte d’instal·lació de panells fotovoltaics a les cobertes de les fàbriques, edificis socials i granges per a l’autoconsum, amb l'objectiu de ser més sostenibles. 

Així mateix, la Cooperativa reforça la seva aposta pel model d’economia circular mitjançant la comercialització de compostatge de dejeccions ramaderes de granges de vedells dels socis i sòcies, un producte que incrementa l’aportació de matèria orgànica al sòl i alhora esdevé un ingrés complementari per als titulars de les explotacions ramaderes.

Davant l’actual canvi de model i la tendència a la manca del relleu generacional al capdavant de les explotacions ramaderes, especialment en el sector porcí, la Cooperativa treballa per disposar d’instruments que permetin incrementar la producció pròpia de garrins per a poder abastir els socis i sòcies. Així vol oferir-se una alternativa al canvi d’orientació de les explotacions de mares a la modalitat d’engreix, així com també al model de granja participada.

Millores a les tres fàbriques de la Cooperativa
L'entitat ha exposat també les inversions en digitalització i tecnificació de la fàbrica de la Fuliola, que permetran augmentar la capacitat de producció de pinsos, especialment per a avicultura. A les plantes d’Ivars i Torregrossa es faran millores a les instal·lacions de vapor. Unes millores que se sumen a la modernització de l’assecador de la Fuliola i la instal·lació d’un nou generador de vapor de Torregrossa, tots ells equipaments més eficients i respectuosos amb el medi ambient.

2.378 socis i suport a prop de 4.000 famílies d'arreu del territori
Pel que fa a la base social, la Cooperativa compta amb 2.378 socis actius, 1.990 socis col·laboradors i 93 socis col·laboradors de capital, quelcom que es tradueix en la capacitat de prestar serveis i suport a prop de 4.000 famílies d’arreu del territori i especialment de la comarca del Pla d’Urgell. Entre altres serveis, destaca el que presta la Secció de Crèdit, que és de proximitat i totalment personalitzat. Gràcies a la confiança dels socis i sòcies, la Cooperativa, a través d’aquesta Secció de Crèdit pot prestar finançament per al funcionament de les explotacions agrícoles i ramaderes.

Concretament, per al 2022 els dipòsits de la Secció de Crèdit superen els 56 milions d’euros, fet que aporta seguretat i solvència a l’entitat.

Infolleida