La gestió òptima del sòl, a debat a la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa

15/03/2019

també s’ha tractat el control de la vegetació espontània per maximitzar la conservació i fertilitat del terreny

La gestió del sòl és una tasca cabdal en les finques agrícoles, ja que té un efecte directe sobre la producció dels cultius. Malgrat això, aquesta gestió queda molts cops reduïda al control de les males herbes i l’aplicació de fertilitzants, sense tenir en compte altres factors cabdals, com són la macrobiota i la microbiota del sòl. Així s’ha fet patent en la jornada tècnica Eines per a una bona gestió del sòl, que s’ha celebrat aquest matí en el marc de la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa i que ha reunit una setantena de persones.

La jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’Associació de Tècnics d’A.D.V. de Lleida, ha comptat amb la col·laboració de la Fira de Mollerussa i Ruralcat. La presentació de la jornada ha estat a càrrec de Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i president de l’ens firal, qui ha reivindicat la potencialitat de les terres de Lleida en el sector agrari i ha recordat que enguany les jornades tècniques compleixen 40 anys “com un espai de debat i d’intercanvi d’experiències a la Fira”.

La jornada tècnica ha arrencat de la mà de Lídia Sans, presidenta de l'Associació de Tècnics d'A.D.V. de Lleida, qui ha explicat que enguany és la quinzena vegada que, des de l'associació, es participa activament en les jornades. A continuació, l'enginyer agrònom Guillermo Vázquez ha centrat la seva intervenció a tractar els rizobacteris PGPR, és a dir, les comunitats bacterianes del sòl que, competitivament, colonitzen les arrels de les plantes i estimulen el seu creixement, reduint així la incidència de malalties en les plantes. Vázquez també ha posat èmfasi en la importància dels fertilitzats formulats a partir del brou de fermentació d'un o diversos rizobacteris PGPR, i entre els quals ha destacat Bulhnova, un fertilitzant en fase de desenvolupament que permet la bioestimulació dels bacteris i, en últim terme, el creixement de la planta.

 

Per la seva banda, l’enginyer agrònom Josep Ramon Sainz, ha tractat durant la seva ponència la fertilitat del sòl, així com la seva anàlisi a partir de la cromatografia, una tècnica que permet determinar i quantificar els components del sòl. Durant la seva ponència, Sainz ha parlat de la trofobiosi, una teoria que relaciona la presència de plagues i malalties de les plantes amb el seu estat nutricional i fisiològic.

La segona part de la jornada tècnica ha versat sobre la gestió de la vegetació espontània per tal de maximitzar la conservació i fertilitat del terreny dels sistemes agrícoles. L’enginyera agrícola i assessora de l’ERA Neus Vinyals ha parlat de l’avaluació de l’estat del sòl a partir de la vegetació espontània. Per la seva banda, l’enginyera agrícola de l’A.D.V. Ecològica de Ponent Laia Viñes, ha tractat la gestió mecànica de l’herba en fruiters. Viñes, durant la seva intervenció, ha presentat alternatives a la gestió de les males herbes desvinculades dels herbicides, com és el cas del desherbat mecànic, una tècnica que, al contrari que els fungicides, insecticides i herbicides, no té cap afecció en els microorganismes del sòl.

La darrera de les ponències ha anat de la mà de Josep M. Llenes, de la unitat de gestió de bones pràctiques fitosanitàries i cobertura vegetal del DARP. Llenes ha presentat, durant la jornada, diferents alternatives a l’ús del glifosat pel control de les males herbes, atès l’imminent canvi normatiu que apunta a una prohibició d’aquest herbicida. Entre les diferents alternatives, ha destacat matèries actives com la carfentrazona, el fluroxipir i el diflufenican que, a més, no creen resistències.

La jornada tècnica també ha comptat amb dues taules rodones en què s’han pogut debatre els diferents temes exposats. Finalment, la clausura ha anat de la mà de Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials a Lleida.

Infolleida