La millora de la gestió dels purins, a la Fira de Sant Josep

18/03/2022

Jornada tècnica on s'han debatut alternatives basades en la tecnologia d'infraroig proper (NIR)

Una cinquantena de persones han participat aquest dijous en la jornada 'Avenços en la mesura ràpida de nutrients en dejeccions líquides', emmarcada dins el programa de la 149a Fira de Sant Josep de Mollerussa, i que s’ha portat a terme a l’Institut Mollerussa. La jornada, que ha comptat amb una part teòrica i una altra de pràctica, ha servit per donar a conèixer les novetats en la mesura ràpida dels nutrients dels purins per tal d’optimitzar la fertilització dels cultius assegurant-ne una dosi equilibrada.

La jornada ha servit per donar a conèixer les novetats en la mesura ràpida dels nutrients dels purins, més enllà del conductímetre, per tal d’optimitzar la fertilització dels cultius assegurant-ne una dosi equilibrada, ja que, a diferència dels fertilitzants minerals, tenen una elevada variabilitat en la seva composició, cosa que dificulta la seva gestió ja sigui en l’àmbit agrícola com ramader.

La primera de les ponents, la cap del Centre de Mecanització Agrària del DACC, Núria Montagut, ha introduït les obligacions normatives dels equips d’aplicació de dejeccions ramaderes i línies de finançament i subvencions que hi ha a disposició per a fer front al compliment de la normativa, que poden arribar al 70%.

Tot seguit, Núria Canut, de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DACC, ha centrat la seva ponència en les claus pel correcte funcionament del conductímetre, una eina eficaç i còmoda per a mesurar instantàniament els nutrients dels purins, destacant el fet que es pugui utilitzar incorporat en la cisterna d’aplicació o, com a alternativa, a la mateixa bassa.

D’altra banda, Laura Clemente, tècnica de Solucions-Enginyeria medi ambient i consultoria i Gemma Muns, responsable de qualitat, medi ambient i I+D a la Cooperativa de la Plana de Vic, han presentat la tecnologia NIR, una alternativa al conductímetre amb molt més potencial però poca implantació, que apunta a millorar l’estimació que ofereix el conductímetre, però en aquest cas amb un cost més elevat.

En aquest sentit, els dos darrers ponents han presentat aquesta nova tecnologia aplicada en dos aspectes diferents. D'una banda, Moisés Farrés, responsable de Medi Ambient de l’empresa ESPORC – Granges Terragrisa, ha mostrat un grup operatiu agrícola de precisió sumant les tecnologies NIR (d’infraroig proper) i GPS, i, d’altra banda, Ramon Niubó, de Vicens Maquinària Agrícola, ha presentat una cisterna d’aplicació amb tecnologia NIR incorporada.

INFOLLEIDA