L'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell restaura els pergamins del fons de l'Ajuntament de Bellvís

19/05/2022

L'estat de conservació d'aquests pergamins era entre regular i dolent en alguns casos, amb danys estructurals deguts a deshidratació de la pell

Aquesta setmana ha finalitzat per part de l’empresa GRAFIA–Conservació i Restauració la restauració dels primers pergamins de Bellvís. Es tracta d’àpoques i lluïció de censals datats de 1549 a 1621. Cinc pergamins de mides diverses formen part del fons de l’Ajuntament de Bellvís (aquesta actuació de recuperació s'ha fet conjuntament amb uns altres pergamins de l'Ajuntament de Miralcamp).

L’estat de conservació d’aquests pergamins era entre regular i dolent en alguns casos, amb  danys estructurals deguts a deshidratació de la pell, tensions, arrugues, clivelles i estrips. Estaven força bruts i enfosquits, amb taques de greix, esquitxos de tinta, excrements d'insectes i gotes de cera.

Amb aquesta actuació garantim la seva conservació i facilitem la seva manipulació i consulta. Tanmateix, resta pendent una segona actuació basada en la descripció i la digitalització per poder accedir-hi des del cercador de fons i documents "Arxius en Línia".

Aquests pergamins són patrimoni de tots els bellvisencs i bellvisenques que ara tenim ben guardats i recuperats. Era una feina necessària i urgent per assegurat la vida d'aquests pergamins i que ha estat possible gràcies a la tasca de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell.

Infolleida