Pagesos afectats pel tancament dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues reclamaran a les comunitats de regants

11/03/2024

La plataforma Manifest del Gran Urgell considera que no han lluitat prop per les indemnitzacions pactades

Els pagesos afectats pel tancament dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues la campanya passada reclamaran a les comunitats de regants que els paguin el greuge que se'ls ha causat. Es tracta dels agricultors que no van poder regar cultius herbacis ni tampoc plantar cereals d'estiu com el panís per poder reservar aigua per salvar els fruiters. La plataforma Manifest del Gran Urgell va fer aquesta proposta en una assemblea celebrada a Miralcamp divendres passat després de constatar, quan gairebé fa un any del tancament dels canals, que els ajuts no han arribat. Acusen a les comunitats de regants dels dos canals de no haver lluitat prou per obtenir les indemnitzacions pactades amb les administracions.

Segons la plataforma Manifest del Gran Urgell, les comunitats de regants del canal d'Urgell i del canal Segarra-Garrigues haurien d'haver estat les primeres interessades en obtenir les indemnitzacions pactades pels qui no van poder regar. Els acusen de falta de "fermesa" i "contundència" i consideren que una vegada van tenir la priorització de regs decidida per salvar els fruiters, ja van donar per acabada la feina.

De moment les úniques ajudes que els pagesos afectats rebran són les del Departament d'Acció Climàtica, tot i que estan sotmeses a una gran quantitat de "condicionants" com la necessitat de tenir contractada una agroassegurança, entre d'altres. El Ministeri d'Agricultura s'ha mantingut en el posicionament de no pagar ajuts. Per això, ara des de la plataforma consideren que només amb els ajuts del Departament d'Acció Climàtica no es pot compensar el sacrifici dels pagesos que van deixar de regar per afrontar la sequera i el tancament dels canals.

Davant aquesta situació, recomanen als afectats fer la sol·licitud de l'ajut abans del 18 de març al Departament i en paral·lel, demanar a les comunitats de regants que es facin càrrec dels danys que han patit pel fet de no poder regar. Es tracta d'un formulari de reclamació patrimonial que s'ha de presentar abans del 25 d'abril, la data que farà un any del tancament dels canals.

ACN