Pagesos, ramaders i tractors tallen l'A-2 a Fondarella amb previsió de quedar-s'hi el màxim d'hores possible

06/02/2024

Protesten per reclamar millores per revertir la crisi del sector i animen a continuar les accions els propers dies

Centenars de pagesos, ramaders i tractors han tallat l'autovia A-2 a l'alçada de Fondarella (Pla d'Urgell), en els dos sentits de la marxa i preveuen mantenir la via inoperativa el màxim d'hores possible. L'acció ha estat acordada en el marc d'una assemblea que ha nascut a través d'un canal de whatsapp arran de les protestes que fa dies que s'escampen per Europa i que també han arribat a l'estat espanyol. Sota el nom de Plataforma 6-F, es reivindiquen millores per al sector agrícola per revertir la crisi de preus, l'excés de burocràcia, o la disminució de les exigències de la nova PAC, entre d'altres mesures. Els convocants, vinguts de municipis d'arreu de les comarques de Ponent, animen a continuar les protestes durant els propers dies.

La densa boira que fa dies que està instal·lada a les comarques de Ponent ha impedit fer un càlcul numèric aproximat de la quantitat de participants a la protesta. Alguns parlen d'entre 1.000 i 2.000 pagesos i centenars de tractors que ocupen els carrils de tots dos sentits de l'autovia A-2 entre El Palau d'Anglesola i Fondarella, al Pla d'Urgell. La convocatòria s'havia fet a les àrees de servei que hi ha al costat de la via en aquest punt a les vuit del matí i pels volts de les nou, quan els Mossos d'Esquadra han tallat el trànsit, els pagesos han començat a envair l'autovia i s'hi han instal·lat amb la previsió de quedar-s'hi dos dies.

Han portat remolcs de llenya i han fet fogueres per poder-se escalfar. Altres s'encarreguen de la intendència i la previsió és cuinar una cassola de tros per poder servir centenars de racions als participants. L'ambient és reivindicatiu i els pagesos expressen el seu malestar amb pancartes que porten als tractors. N'hi ha que estan escrites amb anglès amb l'objectiu de fer arribar el missatge a les institucions europees.

Protesta convocada per whatsapp
La protesta ha estat convocada per una plataforma que ha nascut de forma esporàdica arran de les mobilitzacions del sector agrari que fa dies que s'escampen per Europa i també l'Estat. No hi ha cap sindicat agrícola al darrera però sí que han mostrat tots el seu suport a les accions. També han recolzat les protestes des d'altres organitzacions com Afrucat, que és la patronal del sector de la fruita, des de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, ajuntaments i també partits polítics com ERC.

La presidenta de JARC a Lleida, Esmeralda Rourera, ha destacat que com a sindicat era molt important ser a la protesta. En aquest sentit, ha apuntat que les reivindicacions de la Plataforma 6-F són "antigues" i que ells ja fa anys que les reclamen, per la qual cosa no han dubtat a sumar-se a l'acció. Rourera ha parlat de la normativa i la burocràcia que "escanya al sector i també de la competència deslleial de països de fora de la Comunitat Europea que poden portar productes sense tantes restriccions. Tot plegat, ha assegurat que provoca que cada vegada hi hagi menys pagesos.

Altres participants com una jove ramadera d'Agramunt, Esther Roca, han destacat que en el seu cas, tot i voler dedicar-se a l'agricultura, ha decidit començar a estudiar per tenir un "pla B" ja que el futur de sector és molt complicat. Roca ha celebrat que finalment les protestes hagin arribat a Catalunya després de veure-les durant les darreres setmanes a diferents països d'Europa a través de les xarxes socials.

En el mateix sentit, Jordi Sarri, de Sant Antolí, a la Segarra, ha criticat que els sindicats agraris portin molt temps "parats" i els ha acusat d'estar "manats per la política i les administracions. Per això creu que finalment la pagesia ha decidit moure's i reivindicar-se a nivell particular. En el seu cas, Sarri es veu afectat severament per la greu sequera, ja que cultiva herbacis en zona no regable, per a qual cosa considera que té per davant una campanya complicada.

Des d'Unió de Pagesos, Josep Cabré, també ha celebrat que el sector s'hagi unit per reivindicar les mancances i la situació de crisi que pateixen. En aquest sentit, ha fet una crida a les institucions europees per tal que reverteixin les retallades i els topalls que dificulten el dia a dia dels pagesos i ramaders.

ACTUALITZACIÓ. 16 H. Cassola de tros, calçots i tot tipus d'avituallaments a l'A-2 per resistir les hores de la protesta del sector agrícola
La protesta del sector agrícola que ha tallat l'autovia A-2 entre Fondarella i El Palau d'Anglesola continua i a l'hora de dinar els pagesos s'han organitzat per cuinar tot tipus de plats. Un dels grups ha cuinat una cassola de tros per a 200 persones. També s'han menjat calçots, altres han fet una paella i alguns han cuinat una calderada de peix. Tot plegat entre els tractors que ocupen els quatre carrils de l'autovia en aquest punt on també s'han desplegat taules per dinar, sofàs per descansar i equips de so per escoltar música i estar distrets. Els pagesos faran una assemblea a les cinc de la tarda per valorar i decidir com continuaran les mobilitzacions. La previsió es que mantinguin el tall en aquest punt almenys durant 24 hores.

ACTUALITZACIÓ. 20 H. Els pagesos de Ponent esperen que portar la protesta a Barcelona serveixi per "reivindicar-se" i "fer-se escoltar"
Els pagesos mobilitzats a Ponent esperen que la marxa lenta de tractors de dimecres fins a Barcelona serveixi per "reivindicar la seva feina" i perquè les administracions els "escoltin" i donin resposta a les seves reivindicacions. Els manifestants, que des de primera hora del matí tallen l'A-2 a Fondarella en els dos sentits, han acordat en assemblea mantenir el tall fins dimecres a les 7 h, quan iniciaran la marxa lenta per la mateixa via fins a la capital catalana, on esperen aparcar a l'avinguda Diagonal i passar per la seu de la Comissió Europea, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat a entregar el manifest amb les reclamacions del sector.

L'autovia A-2 a Fondarella continuarà tallada almenys fins dimecres al matí. Encara hi ha tractors que tallen la via en ambdós sentits de la marxa tot i que menys que durant el dia, ja que desenes de tractoristes han decidit fer nit a casa i tornar al matí per unir-se a la marxa lenta fins a Barcelona.

El portaveu de la plataforma 6F, Damià Areny, espera que la mobilització d'aquest dimarts i la marxa lenta de dimecres siguin el "principi" per aconseguir millores per revertir la crisi de preus, l'excés de burocràcia, o la disminució de les exigències de la nova PAC, entre d'altres mesures. I tot i que cal "batallar dia a dia", alerta que si no veuen "cap moviment", tornaran a sortir als carrers. "La gent en té ganes perquè està cansada i hi ha molts temes per tractar", avisat.

Entre els manifestants n'hi ha que faran nit a l'autovia i d'altres que aniran a casa i tornaran al matí. Entre aquests darrers hi ha en Jordi Martínez que defensa que la marxa ha de servir per "fer pressió". "Que ens facin cas i ens escoltin", ha afegit aquest productor d'Almacelles que denuncia la burocràcia fins a uns "nivells d'exigència inviables" a la qual estan sotmesos els petits productors.

De la seva banda, Raül Flix, agricultor del Soleràs del sector de l'olivera, ha defensat que anirà a Barcelona perquè considera que el sector "s'ha de reivindicar". En el seu cas, denuncia que fa dos anys que no cullen res per la sequera i diu que senten abandonats per les administracions.

En canvi, d'altres com Joan Anglès, de la Guàrdia dels Prats, tenen previst fer nit a l'autovia i unir-se a la marxa de dimecres. "Ens tenen esclavitzats per quatre duros i necessitem alguna cosa més perquè no podem estar fent per tothom i que no ens donin res", ha expressat.

ACTUALITZACIÓ. 23 H. Pagesos de Ponent es preparen per fer nit a l'A-2 mentre el gruix de tractors ja ha marxat i tornarà al matí
El sector agrícola manté la protesta a l'A-2 a l'alçada de Fondarella (Pla d'Urgell), si bé un bon gruix dels tractors que han tallat la via durant el dia ja han marxat i tornaran a les 7 del matí, quan està previst que comenci la marxa lenta fins a Barcelona. Alguns dels manifestants, però, han decidit quedar-se a vigilar les desenes de vehicles que mantenen la via tallada i es preparen per passar-hi la nit, tot i les baixes temperatures i la boira espessa. Mantenen enceses les fogueres que ja han cremat durant el dia per escalfar-se i coure carn i alguns grups fins i tot han instal·lat equips de música per amenitzar la nit.

 

KAREN ALFONSO / JULEN ANDRES / ACN