Torregrossa i Puigverd de Lleida volen recuperar l'espai de trinxeres de la Serra de la Pena

12/03/2018

Els dos consistoris treballen conjuntament per donar a conèixer el patrimoni històric i paisatgístic de la zona

Els Ajuntaments de Puigverd de Lleida i Torregrossa treballen en un projecte conjunt per recuperar trinxeres i búnquers de la Serra de la Pena, una zona elevada situada entre tots dos municipis que va ser utilitzada com a punt estratègic durant la Guerra Civil, i més tard va acollir un campament militar.

No hi ha constància ni testimonis que assegurin episodis de batalla a la serra tot i que es creu que per la seva posició privilegiada amb vistes de la plana de Lleida, podria haver estat un lloc de conflicte.

El que si que es sap del cert és que durant els anys de franquisme, aquesta posició va servir de campament militar per centenars de joves de la província, que custodiaven armament i feien vida a Puigverd de Lleida.

Ara, tots dos ajuntaments volen posar en valor el patrimoni històric i paisatgístic de l’espai amb la senyalització dels vestigis de guerra i la creació d’una ruta.

A la zona també s’hi entreveu una línia de trinxeres i encara s’hi conserven diversos grafits de la Guerra Civil i la postguerra

Joan Llompart