Vallverd inaugura l’Espai d’Interpretació de la Plana d’Urgell-Clot del Dimoni

03/10/2022

L’espai té com a objectiu divulgar la història i l’evolució del paisatge de la Plana d’Urgell

El Centre d’Interpretació de la Plana d’Urgell és fruit de la suma d’esforços de Xarxa pel Patrimoni, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell. Ha estat cofinançat gràcies als ajuts europeus dels Fons FEDER dins el Projecte Camí de Sant Jaume. El pressupost total ha estat de 48.944,50€, dels quals la Diputació n’ha aportat 16.483,50€.

El projecte consisteix en exposar de forma lúdica i educativa la projecció del territori de la Plana d’Urgell –un espai conegut històricament com el Mascançà, el ‘Clot del Dimoni’ al que al·ludeix el nom del centre– des dels seus orígens i tot allò que va representar la portada d’aigua des del Canal d’Urgell, sense oblidar la recuperació de l’Estany d’Ivars-Vila-sana.

Dins la sala d’exposició, hi ha diversos espais amb els corresponents plafons explicatius de les diferents etapes de la història del Mascançà, que es defineix com un lloc inhòspit i sec, sempre atent la climatologia, i s’explica com l’aigua va transformar el territori i com els diferents sectors econòmics (agricultura, ramaderia, industria, turisme) s’han instal·lat al territori.

La mostra està ubicada en un espai diàfan que manté la mateixa estructura de les antigues escoles del poble i que permet fer una distribució dels diferents elements expositius adaptant-los al discurs establert. Així, a partir d'un únic projecte museològic fonamentat en la història de la Plana d’Urgell, diferents recursos expositius desenvolupen tota la narració expositiva, combinant impressions de vinil sobre les diferents parets, creant un espai d'exhibició utilitzant el terra de la mateixa sala, i creant també elements tridimensionals que ocupen l'espai i van suspesos del sostre.

 El projecte té com a objectiu primordial mostrar els fets i les característiques més importants que han transformat aquest territori al llarg de la història, i és per això que s’han establert cinc àmbits expositius per donar coherència al discurs museogràfic: el territori de la Plana d’Urgell, el paisatge biofísic, el cronograma, el gran plànol interpretatiu i la tàpia com a principal material de construcció.

Infolleida