Aprovat el Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes

03/07/2019

Durant dos anys es prohibeixen les ampliacions de bestiar i la construcció de noves granges en zones amb un alt índex de càrrega ramadera.

El Govern de la Generalitat ha aprovat el Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes. L’objectiu de la nova normativa és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, i garantir, a la vegada, la viabilitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni català. Per aconseguir-ho, el decret aprofundeix en un model de gestió basat en la valorització de les dejeccions com a recurs. Així mateix, preveu limitacions pel que fa a l’increment de bestiar en zones vulnerables per nitrats. En aquest sentit, estableix una moratòria de dos anys per a ampliacions i construcció de noves granges en els 66 municipis del país que tenen un alt índex de càrrega ramadera, al Pla d’Urgell hi trobem quatre municipis: Golmés, Miralcamp, Mollerussa i Vilanova de Bellpuig. El decret també introdueix la prohibició d’aplicar purins en festius i caps de setmana prop de nuclis urbans.

Els titulars de les explotacions ramaderes i agrícoles hauran de fer una declaració anual relativa a la gestió de les dejeccions i altres fertilitzants nitrogenats, tant orgànics com minerals, amb la finalitat de garantir la seva traçabilitat.

El desplegament del decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes suposarà una inversió per a l’Administració d’uns 800.000 euros, mentre el sector també haurà de fer inversions en maquinària d’aplicació i tractaments.

ACN