Barbens acull el festival cultural camins dels càtars, un itinerari cultural europeu

25/07/2023

El festival es durà a terme el dissabte 29 de juliol amb un programa de divulgació cultural

Barbens conserva el seu castell templer, testimoni de la història dels templers i dels càtars, un lloc d’acollida. Amb la celebració del Festival Cultural Camins dels Càtars es pretén valorar el llegat històric, literari, musical, etnogràfic i paisatgístic del pas dels càtars i els seus valors de pau, llibertat i el bé comú, amb l’objectiu de construir un itinerari cultural europeu en què la vila de Barbens en formi part.

El festival es durà a terme el dissabte 29 de juliol amb un programa de divulgació cultural al matí en el qual es presentarà el projecte Camins dels càtars, un itinerari cultural europeu, per part de Jose Luis Soler, coordinador del projecte. Continuarà amb una conferència magistral “Càtars i Templers a les Terres de Lleida” que impartirà Eduard Berga, director del Centre d’Estudis Càtars. Posteriorment, acabarem l’apartat divulgatiu amb una taula rodona en la qual debatrem les relacions entre els templers i els càtars.

La jornada matinal tancarà amb la visita guiada experiencial “Templer per un dia”, de la mà del grup Nomon Turisme Cultural i que ens permetrà de forma rigorosa i divertida saber com vestien, què menjaven, què pensaven, com vivien els templers i alguns dels càtars que van conviure amb ells ara fa 700 anys. Es requereix reserva prèvia a la web www.barbens.cat.

A l’hora del dinar, se celebrarà un dinar de germanor amb la cuina tradicional medieval del Pla d’Urgell, amb alguns plats seleccionats del receptari de la “cuina dels càtars”. Es requereix reserva prèvia a la web www.barbens.cat.

A la tarda, continuarem amb una segona sessió de la visita guiada experiencial “Templer per un dia”, que té la limitació de grups màxims de 30 persones. Posteriorment tindrà lloc la presentació de l’exposició itinerant “Camins dels Càtars, un itinerari cultural europeu”, a l’entrada del Castell de Barbens. Al vespre, al pati del Castell de Barbens, se celebrarà un recital poètic del poemari “Tornar a néixer” de Montse Rubinat, que culminarà amb un acte de memòria històrica amb la plantada d’un llorer, símbol de la pau, llibertat i amor pregonat pels càtars al seu pas per Barbens.

I, per finalitzar el festival cultural de Barbens, al pati del Castell, s’oferirà un concert inèdit per part d’Anna Amigó, amb la seva dolça veu i temperada música d’arpa, per fer un viatge al passat resseguint les cançons dels trobadors i de les bones dones, amb històries de princeses, reines, santes i pageses que d’alguna manera han arribat al nostres dies.

Aquest Festival Cultural Camins dels Càtars, organitzat per l’Associació cultural Ilercavònia, en col·laboració amb els ajuntaments i entitats col·laboradores, pretén ser una cita cultural permanent del projecte europeu Camins dels càtars i rep el suport  de l’OSIC de la Generalitat de Catalunya, per ampliar i diversificar l'oferta cultural en àrees no urbanes, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea. Totes les activitats culturals són gratuïtes i obertes a tots els públics.

Infolleida