Bell-lloc d’Urgell inicia una recerca històrica dels anys 1931 al 1940

09/04/2019

Una empresa especialitzada farà un recull dels fets viscuts pels veïns i veïnes durant el temps comprès entre la constitució de la II República, el final de la Guerra Civil i la postguerra immediata.

Dins de les accions iniciades l’any 2018 i encaminades a commemorar el 80è aniversari dels bombardeigs viscuts a Bell-lloc d'Urgell, l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell ha contractat els serveis d’una empresa especialitzada en la recuperació del patrimoni cultural per a que faci un recull dels fets viscuts pels veïns i veïnes durant el temps comprès entre la constitució de la II República, el final de la Guerra Civil i la postguerra immediata.

L’empresa INSITU iniciarà les tasques properament i consistiran en una sèrie d’entrevistes a un grup de bell-lloquins i bell-lloquines que van viure aquells anys en primera persona. Aquestes entrevistes es gravaran i permetran conservar la memòria oral del poble. A més a més el projecte inclou una recerca arxivística, una recopilació bibliogràfica i un inventari i treball de camp.

En els propers dies els tècnics de l’empresa es posaran en contacte amb els veïns i veïnes seleccionats per concertar dia i hora per fer les entrevistes.

L’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell va iniciar l’any 2018 un projecte de recuperació de la memòria històrica que fins ara ha consistit en una sèrie de xerrades per commemorar els bombardeigs, la col·locació d’una placa en homenatge a tots els morts per la guerra civil i la identificació d’una fosa comuna al cementiri municipal. La Direcció General de Memòria Històrica i el Memorial Democràtic col·laboren en la recerca iniciada per l’Ajuntament. De fet el consistori s’ha posat en contacte amb la Delegació del Govern de la Generalitat a Roma per si poden fer les gestions oportunes davant les autoritats Italianes amb l’objectiu de obtenir còpies dels documents relatius als bombardeigs que va sofrir el municipi.

Infolleida