ACTUALITAT
Cinquanta-una creacions competeixen aquest dissabte en el 60è Concurs de Vestits de Paper al Teatre L’Amistat
En l’edició d’enguany destaca la natura i el canvi climàtic com a font d’inspiració i la participació de 18 joves de menys de trenta anys
El 60è Concurs de Vestits de Paper, que tindrà lloc aquest dissabte dia 14 a les 10 de la nit al Teatre L’Amistat, comptarà amb un total de 51 participants procedents de diferents indrets de la geografia espanyola com Galícia o el País Basc, així com de diferents punts de Catalunya com el Baix Ebre, el Montsià, el Penedès i el Vallès Occidental, entre altres, segons ha explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la responsable del Museu de Vestits de Paper, Mireia Caba.
El concurs inclou tres categories: Moda Actual (25 participants), Fantasia (16 participants) i Època (10 participants) i un dels temes destacats que ha inspirat algunes de les creacions d’aquesta edició és la natura i el canvi climàtic, amb dissenys que volen ser una crida a la reflexió. També cal destacar que el premi Emergent’s, que impulsa des de fa cinc anys el talent jove, compta enguany amb 8 vestits confeccionats per 18 creadors menors de 30 anys, reafirmant l’aposta del certamen per incentivar les noves generacions en el món del disseny.
En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que aquest fet que ajuda a garantir-ne la continuïtat, i ha recordat que en el darrer Ple de l’Ajuntament es va declarar els vestits de paper com a Bé Cultural d’Interès Local reafirmant així la candidatura com a patrimoni immaterial a la UNESCO.
Una gala amb història, música i moda
La periodista i presentadora d’Els matins de 3CAT, Ariadna Oltra, serà l’encarregada de conduir una gala, que farà una picada d’ullet per revisar els 60 anys d’història del concurs. La vetllada també oferirà l’actuació de la cantant Raquel Parrondo, acompanyada al piano. Un dels moments destacats serà la desfilada d’un disseny de la firma convidada d’enguany, la igualadina Sita Murt, reproduït en paper per a l’ocasió per la modista d’Alguaire, Carme Solà. El vestíbul del teatre, decorat per commemorar l’aniversari, inclourà una exposició de l’artista Fèlix Lozal, membre del jurat, que explora la sostenibilitat a través del cartró.
El museu torna a sortir al carrer amb un exposició en dotze vitrines i al Castell del Remei
Les entrades per assistir a la gala estan exhaurides des de ja fa dies, però el museu en vol fer partícip a tota la ciutadania. Per això, demà dimecres, dia 11, a les 6 de la tarda, s’inaugura la quarta edició de l’exposició urbana amb una dotzena de vestits il·luminats en vitrines al centre de Mollerussa. La mostra, que estarà activa fins al 7 de gener, ofereix una visió representativa dels dissenys premiats al llarg dels anys.
Paral·lelament, el Castell del Remei acull fins al 31 de gener una exposició especial de 35 vestits premiats, amb peces inèdites de 1964 i 1969 que surten per primera vegada del Museu de Vestits de Paper per contribuir a la retrospectiva dels seixanta anys de trajectòria del concurs.
El concurs repartirà un total de 13.000 euros en premis en metàl·lic
El concurs repartirà un total de 13.00 euros en premis. A més dels reconeixements de cada categoria, destaquen com a reconeixements especials el Didal d’Or i l’Agulla d’Or, patrocinat aquest per la botiga la Lluna de Drap. Altres reconeixements són el premi EMOZ, que distingeix el millor aprofitament de les qualitats del paper i està dotat amb mil euros que entrega l’Escola-Museu Emoz de Saragossa, i el premi Emergent’s, que premia amb 600 euros el disseny innovador fet per creadors de menys de trenta anys, i que es complementa amb un costurer ofert per l’empresa Folch La Fàbrica d’Agulles, que precisament enguany celebra els cent anys de vida, i un obsequi de l’empresa Silonpins. També es lliurarà el premi al millor model masculí o femení de la mà de la Revista Pasarela de Asfalto.
Un jurat d’excepció amb professionals de la moda i el disseny
Pel que fa al jurat, la presidenta serà Montse Figueras, CEO de la firma Sita Murt, caracteritzada pel seu enfocament en el disseny contemporani de peces confortables i elegants, amb el punt com a protagonista, i per la qualitat dels materials emprats . També formaran part del jurat:
- Mariona Mas (Barcelona), figurinista de cinema i televisió, membre de l’Acadèmia del cinema Català i, estilista de les Gales dels Premis Gaudí. És col·laboradora habitual de TV3 i productores independents, en multitud de projectes televisius entre els quals destaca el disseny de vestuari dels programes Eufòria i Zènit i cinematogràfics com la sèrie El otro lado, de Movistar. També intervé activament en diferents seminaris del departament de direcció Artística de l’Escac, en l’especialitat de vestuari. En el camp de la docència, imparteix màsters d’Estilisme de Cinema i Televisió , des de l’any 2000, en reconegudes escoles de Disseny com IED, IDEP , BAU I EATM.
- Míriam Rubio, patronista modelista escaladora formada a l'Institut Català de la Moda i amb més de 30 d’experiència en el desenvolupament de col·leccions per a la indústria de la moda, ha format part d’empreses com Massimo Dutti, Bimba i Lola i Uterqüe.
- Félix Lozal (Barcelona) prové del món de la restauració, professió que li ha permès treballar amb diferents materials i tècniques. Destaca per les seves creacions amb cartró ondulat, les quals són peces que es mouen entre l'escultura i l'interiorisme, en les quals utilitza tècniques de la restauració aconseguint que aquest material, efímer a l'origen, sigui perdurable en el temps i així, competir amb els materials tradicionalment considerats nobles.
- Josep Maria Folch (Montbrió del Camp), gerent de Metalúrgica Folch, l’única fàbrica d’agulles de l’Estat, i Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Barcelona. De 1990 – 1991 va treballar a l’Oficina Comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Los Angeles en l’àmbit de les exportacions. Des de 1991, ha estat promocionant els mercats nacionals i estrangers, desenvolupant i creant nous mercats i aplicacions per a l’empresa. Patrocina un dels premis del concurs.
- Sílvia Corral (Montbrió del Camp), gerent de l’empresa Silonpins de disseny amb imperdibles, làmpades creatives a la carta, joies, lanyards, porta mascaretes i porta ulleres. Patrocina un dels premis del concurs.
- Francisco Pavón (Madrid), advocat, editor i director de la revista de moda “Pasarela de Asfalto”, distribuïda a Espanya i Bèlgica. Patrocinador d’un dels premis del concurs. Actualment dirigeix també el bufet d’advocats @pavonchisbertabogados.
- Felipe Moreno i Luis Fernando Jiménez (Saragossa), Encarregats de la part artística i cultural de l’escola-museu EMOZ, vinculada al món del paper en la tècnica de l’origami. Són analistes del desenvolupament artístic del paper i formen en diferents tècniques del paper.
- Teresa Cardona, tècnica del paper i membre del comitè organitzador.
- Mireia Caba, secretària del jurat