El canal d'Urgell acorda un tercer reg per als cultius del canal principal i defensa la gestió de la campanya

24/04/2024

Els sistema de Rialb-Oliana està al 40% de la seva capacitat, lluny del 12% de fa un any

La junta de govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha acordat aquest dimecres assignar un tercer torn de reg a totes les parcel·les del canal principal. Des d'aquesta campanya, l'aigua del canal és reparteix de manera equitativa, amb independència del cultiu sembrat, mitjançant la nova unitat hidro. La campanya va arrencar amb dos hidros, l'equivalent a dos regs, i ara s'ha acordat assignar-ne un més, fins arribar als tres. En un comunicat, els regants han defensat la gestió que s'està fent de la campanya i diuen que s'està duent a terme amb "normalitat". Els embassaments de Rialb i Oliana estan al 40% de la seva capacitat conjunta, lluny del 12% d'ara fa un any que va obligar a avançar el tancament del canal.


La Casa Canal ha acordat l'assignació del tercer hidro amb caràcter immediat a totes les parcel·les del canal principal, que és el que s'abasteix del sistema de Rialb-Oliana. Els embassaments estan al 40% de la seva capacitat conjunta amb un total de 199.097 d'hectòmetres cúbics d'aigua. En concret, el pantà de Rialb està al 31,2% de la seva capacitat amb 126.010 hm3 i el d'Oliana arriba al 87,7%, amb 73.087 hectòmetres cúbics d'aigua.

La Casa Canal defensa en un comunicat que el nou model de repartiment de l'aigua s'està duent a terme amb "normalitat". Afegeix que l'inici de la campanya ha estat progressiu i que s'ha ajustat "en tot moment els cabals circulants a la superfície sol·licitada". Precisament fa dues setmanes la Plataforma Manifest Gran Canal va denunciar que el repartiment de l'aigua no s'estava complint i també va criticar la falta de cabal.

La comunitat de regants explica que en les dues primeres setmanes la demanda d'aigua per part dels regants ha estat molt baixa arran de les previsions de pluges que finalment no s'han complert, i que això ha fet augmentar les peticions de reg a partir del dia 8 d'abril, moment des del qual el Canal Principal ha estat circulant a la seva capacitat màxima.

També afirma que les diferents comandes setmanals han estat assolides en la seva totalitat en les tres primeres comandes i en un 84% en la comanda del 15 d'abril, encara en curs.

Així mateix, el fet que moltes de les parcel·les no havien regat des de feia més d'un any a causa de les restriccions per la sequera, ha suposat un major consum en els primers regs. Tot i això, els regants afirmen que s'ha cobert el reg en tota la superfície de les parcel·les que ho han sol·licitat, i afegeixen que això farà que el volum utilitzat sigui superior al previst en un inici.

Des de la comunitat de regants també volen destacar "l'esforç" que estan fent les Col·lectivitats per aplicar el nou sistema de gestió, que canvia totalment la seva forma de treballar, i afegeixen que se'ls hi està oferint tot el suport necessari per al correcte funcionament de l'aplicació.

ACN i Infolleida