ACTUALITAT
El Consell del Pla fa un balanç positiu de la participació de Delicadeses del Pla a les fires agroalimentàries de 2024, destacant el creixement i la qualitat dels productes locals
En aquests espais, s'han exposat més de 80 productes de 40 productors/es de la comarca
El Consell Comarcal del Pla d'Urgell fa un balanç positiu de la participació de la marca Delicadeses del Pla a les fires agroalimentàries de l'any 2024, una iniciativa que ha permès posar en valor el sector artesà i agroalimentari de la comarca. Aquesta participació ha donat visibilitat als productes de qualitat elaborats pels productors locals, consolidant Delicadeses del Pla com un projecte en creixement que impulsa i dona suport a la producció local. Durant l'any, Delicadeses del Pla ha estat present en tres fires d'àmbit nacional destacades: la 151a Fira de Sant Josep de Mollerussa, la 70a Fira de Sant Miquel de Lleida i el Fòrum Gastronòmic de Barcelona, dins de l'espai Aliments del Territori i Tu de la Diputació de Lleida. En aquests espais, s'han exposat més de 80 productes de 40 productors/es de la comarca, amb una àmplia gamma que inclou fruits secs, melmelades, formatges, mel, oli, vermuts i altres productes locals d'alta qualitat.
A més de la seva presència als estands, Delicadeses del Pla ha organitzat una sèrie de demostracions de cuina en directe que han estat molt ben rebudes pel públic. A la Fira de Sant Josep, es van realitzar 7 demostracions amb la participació de 9 productors, mentre que a la Fira de Sant Miquel es van dur a terme 6 demostracions amb 6 productors. Al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, es van organitzar 2 demostracions amb 9 productors. Aquestes activitats han permès promoure els productes locals, oferint als assistents l’oportunitat de descobrir les possibilitats culinàries dels productes del Pla d'Urgell de manera interactiva i pràctica.
Aquesta participació també ha generat importants sinergies amb diversos agents institucionals i organitzacions del territori, com els ajuntaments del Pla d'Urgell, l'Associació Leader de Ponent, PRODECA, la Diputació de Lleida, el Departament d’Agricultura de la Generalitat i l'Escola d'Hoteleria de Lleida. Aquestes aliances, juntament amb les col·laboracions amb productors de comarques veïnes, han ampliat la visibilitat i les oportunitats de col·laboració entre els productors locals i altres actors del sector agroalimentari.
D'altra banda, el Consell Comarcal ha continuat apostant per la difusió dels productes de Delicadeses del Pla a través de mitjans de comunicació, com el programa radiofònic El Tastet de Ràdio Ponent, on els productors han estat entrevistats i han pogut compartir les seves experiències. Així mateix, Delicadeses del Pla ha estat present en set fires municipals de la comarca, on s'ha destacat la importància dels productes de proximitat i artesanals, reforçant el compromís amb la producció local i sostenible.
A més de la promoció dels productes, el Consell Comarcal ha informat els productors sobre diverses formacions i ajudes disponibles per millorar la seva professionalització, contribuint així a enfortir el sector agroalimentari del Pla d'Urgell i afavorir la seva competitivitat.
Amb la proclamació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia l'any 2025, Delicadeses del Pla es prepara per aprofitar aquesta oportunitat per consolidar-se com a referent de qualitat i proximitat en l'àmbit internacional. Aquesta visió per al futur permetrà continuar fent valdre els productes del territori, amb la intenció de fer-los arribar a noves audiències i mercats més enllà de les nostres fronteres.
En conclusió, la participació de Delicadeses del Pla a les fires agroalimentàries de 2024 ha estat un èxit destacat, amb una presència significativa de productors del Pla d'Urgell, activitats gastronòmiques atractives i una millor difusió dels productes locals. El Consell Comarcal continuarà treballant enfortir i expandir el sector agroalimentari local, amb una clara projecció per a l'any per 2025 i més enllà.