Primer dia de judici a Lleida a quatre homes acusats de cultivar marihuana i tenir cocaïna en una casa de Torregrossa

24/04/2024

La policia va trobar indicis que relacionen part dels processats amb el tràfic de drogues a Europa

Primer dia de judici a l'Audiència de Lleida a quatre homes acusats de cultivar marihuana i tenir cocaïna en una casa amb la llum punxada a Torregrossa (Pla d'Urgell), entre el 2021 i 2022. La policia ha apuntat que van trobar indicis que relacionen part dels processats amb el tràfic de droga a Europa. En concret, la policia alemanya estava investigant un traficant que es va desplaçar a Espanya i es va dictar una ordre europea d'investigació per vigilar-lo. Això va permetre vincular-lo a la casa de Torregrossa i amb els seus inquilins. S'hi va fer un escorcoll en què es va trobar marihuana i cocaïna -per valor de 25.000 euros- i als acusats, un dels quals ha admès que "regava" les plantes i la resta han dit que no sabien "res" de la droga.

El cas arrenca l'any 2022 després que la policia d'Hamburg (Alemanya) informés que un home que investigaven per tràfic de drogues es desplaçaria fins a Espanya. Així, es va dictar una ordre d'investigació europea per poder seguir la seva activitat al país. Després del requeriment de l'Audiència Nacional, la unitat central d'estupefaents juntament amb els Mossos d'Esquadra van portar a terme el 14 de maig una operació per seguir el sospitós, que va aterrar a l'aeroport del Prat de Barcelona i juntament amb un dels acusats, que l'esperava allí, es van desplaçar fins a Lleida, on van sopar, i després fins a Torregrossa.

Dies més tard, l'11 de juliol, l'home investigat per la policia alemanya va ser detingut a França quan transportava uns 60 quilos de marihuana. El mateix dia, la policia va efectuar una nova operació de vigilància en què es va detectar diverses persones -entre les quals dos dels acusats- entrant i sortint de la casa de Torregrossa. Els agents van detectar més indicis què apuntaven al fet que podria haver-hi una plantació de marihuana, com el so dels ventiladors o el transport de sacs de terra per al cultiu de les plantes. A més, Endesa els va confirmar que hi havia una defraudació a la xarxa elèctrica en aquest punt. Així, la policia va sol·licitar una ordre judicial per fer un escorcoll a la casa, el 21 de juliol de 2022.


El subinspector dels Mossos que va dirigir el cas ha explicat al judici que van trobar una "infraestructura" amb tot el "conjunt" necessari per cultivar marihuana i que molt probablement ja s'havia fet servir per cultivar-ne més abans del registre. Durant l'operació, la policia va comissar una quarantena de plantes i una quarantena més de bosses de marihuana preparada per vendre. Segons la Fiscalia, això suposava un valor al mercat il·lícit aquell any de 18.700 euros. A més, es va comissar uns 100 grams de cocaïna amb una puresa del 70%, valorada en uns 6.000 euros més. També es van trobar eines "per al cultiu" de la droga o diverses matrícules. Durant el registre, la policia va detenir als acusats que es trobaven a l'immoble tot i que almenys un sospitós va poder escapar. Dos dels acusats són germans i un d'ells està en presó preventiva. La policia va comissar també una tablet en què es van detectar converses que relacionaven un dels acusats amb el tràfic de drogues des de països d'Amèrica del sud fins a països d'Europa.

D'entrada, la Fiscalia sol·licita a cada acusat pel delicte contra la salut pública 6 anys de presó i una multa de 18.200 euros, que en cas de no sufragar suposaria un any més de pena. Pel delicte de pertinença a grup criminal, els demana 2 anys més de presó, mentre que pel delicte de defraudació del fluid elèctric vol que paguin una multa de 5.500 euros. A banda d'això, el fiscal sol·licita que entre tots quatre indemnitzin a Endesa amb el mateix import que es calcula que van defraudar a la xarxa elèctrica (25.000 euros).

Un acusat admet que s'encarregava de les plantes
Els quatre acusats han respost només a preguntes de les seves defenses i tan sols un ha reconegut la seva implicació en el cultiu de marihuana. Es tracta d'un dels dos germans que s'han assegut al banc de l'Audiència de Lleida. L'home, que es troba en presó preventiva, ha explicat, amb l'ajuda d'un intèrpret, que la plantació "pertanyia" al traficant que va ser detingut a França. Segons ha dit, va arribar a un acord amb ell per "regar les plantes a canvi de viure a l'immoble". Respecte a la motxilla amb cocaïna que es va trobar a la seva habitació, l'acusat ha dit que també era del traficant detingut.

La casa que va ser objecte de l'escorcoll policial té una planta baixa amb garatge, entre altres estances, i una part superior on s'ubicava la plantació de marihuana. Així, l'altre germà ha defensat que només feia servir el garatge de la casa per "guardar i arreglar vehicles" que després venia a Alemanya. Un tercer acusat ha explicat que només feia deu dies que vivia allí després que un amic li fes el favor de buscar-li un lloc on dormir. Així, ha afirmat que pensava que era una casa "ocupada", a la qual només hi anava per "dormir" i que ni sabia "res" de la droga ni "hi havia res il·lícit a la meva habitació". El quart acusat, per la seva part, va dir que li van oferir viure a la casa i va acceptar-ho, tot i que "mai" va accedir a l'espai on s'ubicava la marihuana. Tots tres han negat que oloressin l'olor de la marihuana o escoltessin els ventiladors per al cultiu. El judici continuarà demà.

ACN