Sidamon reuneix als investigadors comarcals en les Jornades d'Estudis Mascançà

Ponències sobre la Guerra Civil al Pla d'Urgell, les famílies de Sidamon o els torregrossins als camps nazis

21/10/2024
La sala d'actes de l'Ajuntament de Sidamon ha acollit aquest dissabte les XV Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell, organitzades pel Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, amb la participació d'una vintena d'investigadors. En total, han estat tretze ponències les presentades d'àmbit històric, artístic, arqueològic, arquitectònic, social, educatiu i literari.
L'alcaldessa de Sidamon, Maria Dolors Tella; el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Carles Palau, i el president de Mascançà, Jaume Suau, han donat la benvinguda a les nou del matí. La ponència inaugural ha anat a càrrec de Pol Galitó, investigador especialitzat en la Guerra Civil al Front del Segre. En ella, ha desplegat un seguit de dades i conceptes sobre l'impacte de la Guerra Civil espanyola a la plana d'Urgell.
La primera taula l'ha moderat Ton Solé i ha comptat amb un recull de retalls d'art barroc a càrrec de Joan Yeguas, un repàs per la primera edat del ferro al Pla amb Montse Baiges, Josep Gallart i Antoni Llusà i un anàlisi de l'arquitectura de terra de l'estudiosa italiana Matilde Caruso.
Ha agafat el relleu la taula de societat, moderada per Jordi Bonilla, amb les ponències d'Esteve Mestre sobre la vida i frustracions de la Plana d'Urgell entre 1897 i 1920 i l'estudi genealògic de Sidamon elaborat per Joan A. Gómez i Tere Grañó, seguint el fil iniciat el 2023 a Fondarella.
Després de la pausa-cafè, l'àmbit educatiu ha protagonitzat la taula moderada per Joan Yeguas, amb Ton Solé, qui ha ofert el seu anàlisi anual de mestres i escoles del municipi on se celebren les Jornades, i la història de la llar d'infants de Vilanova de Bellpuig de la mà de Marta Rallo.
En la taula històrica han presentat comunicacions Felip Gallart i Vicent Lladonosa sobre la Guerra del Francès al Pla d'Urgell, Júlia Cuadrat sobre les dones antifeixistes del Pla d'Urgell i Josep Rubió sobre els torregrossins als camps nazis. L'ha moderat Josep Camps.
La darrera taula ha estat dedicada a la literatura, moderada per Bernat Huguet. Ramon Miró ha exposat el seu recull de cançons de ronda i pandero de Valeri Serra Boldú. Per la seva part, Núria Roca i Montse Baiges han fet una aproximació als autors de Bell-lloc d'Urgell i la col·lecció local de la Biblioteca Joan Solà. Ha clos la matinal d'estudis el filòleg Josep Camps amb una anàlisi sobre com les obres de Vicenç Villatoro i Francesc Canosa plasmen el Canal d'Urgell.
El Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà celebra l'èxit un any més de la convocatòria, aplegant un centenar de persones que al llarg de la jornada s'han acostat a escoltar les presentacions. El següent pas per als investigadors serà presentar la seva comunicació per ser publicada en el setzè volum de la revista Mascançà que veurà la llum el 2025.
Infolleida