Una quinzena d'experts debaten al Palau d'Anglesola sobre el present i futur del català

31/05/2022

Ponents com Carme Junyent i Enric Gomà demanen decisions polítiques per revifar la llengua i deixar-se de dramatismes

El Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) celebra aquest dissabte 'El Palau de la Llengua', una jornada per debatre el present i el futur del català des de diversos punts de vista, com ara l'estat actual de la llengua, el seu ús a la tecnologia, ensenyament, mitjans de comunicació i a les xarxes socials i entre els joves. L'acte està organitzat per l'Ajuntament del municipi, amb el suport de 'La Mira', i compta amb la participació de 13 estudiosos, experts i professionals del país. Una de les cinc ponències de la trobada ha anat a càrrec de la lingüista Carme Junyent i de l'escriptor i divulgador lingüístic, Enric Gomà, que han demanat a les institucions que actuïn per revifar l'ús de la llengua i també han demanat aparcar els dramatismes.

La jornada, que s'allargarà durant tot el dia, té com a objectiu fer una radiografia de l'estat actual del català i identificar-ne les debilitats i fortaleses. El periodista i director de 'La Mira', Francesc Canosa, ha reivindicat a la presentació de l'acte la necessitat de parlar del català des de qualsevol punt del país. "Perquè tenim dret a existir", ha manifestat, i ha afegit que "Catalunya és l'únic país on la llengua és un problema".

Una de les participants destacades a la jornada ha estat la lingüista Carme Junyent, que ha alertat de la pèrdua de catalanoparlants en les darreres dècades i la dificultat de revertir aquesta situació. En aquest sentit, considera que cal que les institucions es posin a treballar "d'una vegada" per "revifar" la llengua, després de "molts anys de desídia".

"Cal recuperar l'ús espontani de la llengua a tot arreu. Si és una llengua polititzada això no passarà i si dramatitzem molt, tampoc. Hem d'entendre que el català és una llengua per conviure, però cal que això es faci efectiu", ha explicat.

De la seva banda, el ponent Enric Gomà ha coincidit amb Junyent que no s'ha de deixar el futur de la llengua en mans dels seus parlants, sinó que fan falta "grans decisions polítiques, econòmiques i socials". Amb tot, Gomà s'ha mostrat més optimista que Junyent i creu que el català "guanyarà terreny gradualment".

Això sí, l'escriptor i divulgador lingüístic diu que "cal treure conflicte a la llengua" i defensa un català espontani, fora de l'"academicisme constant" i que accepta "un cert grau d'interferència" del castellà.

Altres de les ponències de la jornada tracten temes més específics, com ara el futur del català en l'àmbit tecnològic. Un dels ponents d'aquesta taula-rodona, el periodista Albert Cuesta, ha afirmat que el català té força presència als serveis digitals, encara que hi ha catalanoparlants que no l'utilitzen. "Hi ha molta gent que pensa que tenint el telèfon mòbil en català ja n'hi ha prou, però si no es configuren l'aplicació de Twitter amb català, aquest els continuarà veient amb espanyol i els grans gegants digitals tenen la impressió quantificada que no som tants com en realitat som" ha explicat.

Mentre la majoria dels serveis digitals utilitzen el català, no passa el mateix en la tecnologia dels objectes connectats, on la llengua catalana "és gairebé inexistent". "És aquí on cal treballar", ha indicat Cuesta.

Els altres ponents que participen a la jornada 'El Palau de la Llengua' són: Roger Serra, Isona Passola, Enric Calpena, Pau Vidal, Gerard Furest, Montse Fusalba, Alba Granell, Carla Junyent, Arnau Rius i Alex de la Guia.
ACN