Afrucat demana no regar aigües amunt del pantà de Rialb, reduir el cabal ecològic del riu i les dotacions als municipis

16/05/2023

Pagesos afectats pel tancament del canal d'Urgell, abocats a recuperar el reg a manta en finques ja modernitzades

Afrucat demana que aigües amunt de l'embassament de Rialb, on hi ha una de les captacions d'aigua que va a parar al canal d'Urgell, tampoc es pugui regar més enllà del que és necessari per garantir la supervivència dels arbres llenyosos. Des de la patronal de la fruita catalana també defensen -després d'haver-ho consultat amb experts- reduir el cabal ecològic del riu en un metre cúbic per segon, així com també les dotacions d'aigua per als municipis. Representants d'aquesta organització han visitat aquest dimarts amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, una finca de fruiters de Miralcamp (Pla d'Urgell) ja modenitzada i on s'està duent a terme una actuació per recuperar el reg a manta en el moment en què es deixi regar.

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha recordat que l'actual sequera està comportant una situació "mai vista" a la fruticultura i que, almenys de moment, sembla que només es preveu un únic reg en tot l'estiu per afavorir la supervivència dels arbres. Per aquest motiu, creuen que calen més mesures per estalviar aigua per, així, acumular les reserves suficients per poder garantir un altre reg al mes de juliol, quan les temperatures són més elevades.

Simon ha assenyalat que la zona afectada pel tancament del reg del canal d'Urgell representa el 50% dels cultius de poma i pera de Catalunya i defensa l'atorgament de compensacions als pagesos que, aigües amunt de l'embassament de Rialb, hagin de deixar de regar. En aquest sentit, assegura que el cabal ecològic del riu pot situar-se a tres metres cúbics per segon i creu que la ciutadania "ha de sentir que no hi ha aigua", sense que, ha matisat, això impliqui "tancar l'aixeta".

Per la seva banda, Marc Moyà, propietari d'una finca de fruiters de Miralcamp (Pla d'Urgell), ha explicat que tot i tenir un reg pressuritzat amb goter que aprofita l'aigua del subsòl a través d'un pou, ara s'ha vist obligat a recuperar l'antic sistema de reg a manta que feia servir abans de la modernització. Tot plegat, segons ha detallat, tenint en compte que l'aixeta del canal d'Urgell s'obrirà per un període de temps determinat i, per tant, necessitarà que hi entri la màxima quantitat d'aigua possible per regar en aquell moment.

Moyà assegura que la situació és "límit", tenint en compte que les necessitats d'aigua del mes de juliol seran el triple que les d'ara. Per aquest motiu, espera que el volum de la que s'emmagatzema als pantans pugui créixer per tal d'assegurar un reg mensual per als arbres. Tot i això, la producció d'enguany la dona, gairebé, per perduda. Mentre, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha indicat que estan fent costat al sector, tot fent una "radiografia" de la situació. En aquest sentit, ha dit que el "procés evolutiu no acaba ara" i que es preveu una situació "molt complicada".

ACN/Marc Piqué