Agricultura presenta un nou Pla d’acció de la fruita dolça

03/05/2018

El sector fructícola demana poder retirar 80 milions de quilos de fruita d'ós en cas que s'auguri una mala campanya, una xifra que correspondria a les pèrdues que s'haurien patit des del veto rus. Volen així fer front, des de principis de collita, a la crisi de preus que experimenta el sector any rere any

El Departament d'Agricultura vol evitar que el sector de la fruita d'ós segueixi patint la crisi de preus. Per això, presenten un pla d'acció de la fruita dolça pels pròxims dos anys que té una clara finalitat: reforçar el sector i fer-lo més fort estructuralment. Una de les mesures que plantegen és establir un pla de retirades, a principis de campanya, de 80 milions de quilos de fruita de pinyol. Aconseguirien així tranquil·litzar als agricultors des de l'inici de la collita. D'altra banda, apunten a l’arrencada de 2 mil hectàrees, principalment de préssec i nectarina, en cas que no fos possible la retirada.

Aquesta pla té quatre eixos principals: la renovació del sector, que preveu aquest pla d’arrencades i un pla de reconversió; el reforç a les circumscripcions econòmiques; i la professionalització del sector mitjançant la internacionalització i la innovació. També destaca com a punt clau, el foment del consum.

El sindicat agrari JARC critica que aquest pla no doni suport als petits productors; diuen que únicament beneficia a les estructures creades per a la comercialització i a les grans empreses. Des del departament s'han mostrat sorpresos amb aquestes declaracions i han remarcat que s'ha treballat amb tots els actors per fixar el pla. El cost total de la proposta és de gairebé 19 milions i mig; ara es resta a l'espera que el Ministeri i la Unió Europea li donin el vistiplau.

Marc Tàsies (Lleida TV)