Cultius de llenties d’aigua per frenar l’excedència de purins a Vila-sana

24/07/2019

Es tracta d’un projecte finançat per la Unió Europea en el que participen dues empreses de Vila-sana a través del qual es cultiven llenties d’aigua utilitzant la fracció líquida de l’excedent de purins.

El projecte Life Lemna ha creat el primer prototip semi industrial d’Europa a través del qual s’usa la fracció líquida dels purins per alimentar cultius de llenties d’aigua, una planta aquàtica capaç d’absorbir els nutrients dels residus i transformar-los en biomassa alta en proteïnes. Una solució més per reduir l’impacte mediambiental generat per l’excedència de purins, ja que permet usar deu vegades més de nitrogen per hectàrea en comparació amb el que marca la llei per als camps.

 

Vila-sana és on es troba el prototip amb una instal·lació de 250 metres quadrat que pot arribar a produir més de 17 tones de matèria seca per hectàrea a l’any. A les instal·lacions, la llentia d’aigua creix en quatre piscines d’on se n’arriben a extreure 100 kg al dia i ja s’ha provat amb èxit com a fertilitzant i com a pinso.

Es tracta d’un projecte Life de tres anys, finançat per la Unió Europea que acabarà a finals del 2019 i en el que hi participen les empreses Ecobiogas i Porga Porcs, ambdues de Vila-sana, a més del grup Ainia i el Centre Nacional de Biotecnologia.

Mariona Rebull i Martí