Danys d'entre el 20 i el 50% en finques de pera Conference de la demarcació de Lleida pel temporal d'aquest dijous

28/07/2023

La collita d'aquesta varietat preveu començar d'aquí una setmana i escaig

El temporal amb fortes ratxes de vent i pluges d'aquest dijous al vespre a la demarcació de Lleida ha provocat danys d'entre el 20 i el 40%, i puntualment del 50%, en cultius de pera Conference, la collita de la qual preveu començar d'aquí a una setmana i escaig. Aquest fruit presenta enguany un volum "que feia anys que no veiem" i això fa que sigui "més sensible" davant d'episodis de vent com els que van escombrar anit el territori lleidatà, ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. També s'han registrat danys menys considerables en cultius de pera blanquilla i poma.

A l'Horta de Lleida es poden apreciar finques amb un 20-30% de la producció de pera Conference a terra. A banda, Asaja té constància de danys en altres punts del Segrià, de la Noguera, l'Urgell i del Pla d'Urgell, on la producció afectada pot arribar fins al 40 i el 50% en algunes explotacions. A més, cultius de pera blanquilla i de poma de la demarcació lleidatana també han sofert danys, però amb percentatges que oscil·len entre el 10 i 15%.

I és que la tempesta d'aquest dijous a la nit va registrar cops de vent que van arribar als 116 km/h  a Alguaire, a 79,6 km/h a Lleida; a 71,3 km/h a Alcarràs; i a 67 km/h a Torres de Segre. 

D'aquesta manera, Roqué ha aconsellat als pagesos que presentin danys a les seves finques superiors al 30%, percentatge de la franquícia que estableix l'asseguradora per compensar els danys a causa d'episodis de vent, que facin el comunicat pertinent perquè puguin optar a recuperar les pèrdues.

Més sensible al vent
Amb l'estiu avançat, els nivells de sucre i el volum de la pera Conference ja són importants. De fet, la collita preveu començar d'aquí a 7-10 dies i Roqué ha celebrat que els fruits tenen enguany un "volum que feia anys que no es veia", malgrat que això fa que la pera sigui "més sensible" al vent i pugui caure a terra davant de fortes ratxes com les registrades aquest dijous al vespre.

Unes 2.995 ha de pera afectades i danys en oliva i ametlla
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural xifra en 2.995 les hectàrees de pera Conference de les comarques de Ponent que han patit danys al voltant del 20% de mitjana arran del temporal. També hi ha camps de prunes amb afectacions d'entre el 20 i el 30%.

Les pluges també han afectat cultius d'oliva i ametlla. Als municipis del Segrià d'Almatret, Maials i Llardecans, van arribar a caure més de 50 litres per metre quadrat acompanyats de calamarsa que han afectat, segons Acció Climàtica, unes 950 hectàrees d'olivera amb afectacions de fins al 50%, i unes 410 hectàrees d'ametllers, amb danys que oscil·len entre el 20 i el 30%.

Infolleida / ACN