Endesa instal·la al Pla d'Urgell nous prototips per impedir que les cigonyes construeixin nius a les torres elèctriques

Els suports eviten que els ocells morin electrocutats i que provoquin talls de subministrament

Endesa ha començat a instal·lar aquest dijous nous suports a diferents torres elèctriques del Pla d'Urgell per impedir que les cigonyes puguin construir-hi els seus nius. Aquest ocell migrador fa anys que s'ha instal·lat a Catalunya de manera permanent, i això n'ha fet augmentar el nombre d'exemplars, els quals busquen llocs alts on poder nidificar. I les torres elèctriques han estat un dels llocs preferits per fer-ho a comarques com el Pla d'Urgell o el Segrià. Això comporta perills com ara l'electrocució d'algunes d'aquestes cigonyes que, a la vegada, provoquen talls de subministrament i redueixen la qualitat del servei. L'any passat l'empresa va col·locar els primers 20 prototips i ara n'instal·larà 7 més a Mollerussa i Miralcamp.

La presència de cigonyes en una sola línia elèctrica pot causar entre 100 i 150 microtalls anuals, una xifra que es tradueix amb uns 3.000 microtalls en el conjunt de la demarcació de Lleida. De fet, aquests ocells provoquen més del 95% de les afectacions causades per avifauna a la xarxa d'Endesa, segons ha explicat el responsable de l'equip tècnic de la companyia a Lleida, Ramón Roig.

La solució que ha ideat l'empresa per evitar que aquests ocells s'instal·lin damunt de les seves torres elèctriques és una estructura geomètrica feta de fibra de vidre que cobreix el cap de la torre. La forma triangular de l'aparell impossibilita que les cigonyes puguin construir el niu.

L'objectiu, és evitar que els ocells s'electrocutin i que provoquin microtalls a la xarxa elèctrica. De fet, enguany Endesa ja ha trobat una vintena d'exemplars morts al costat de torres elèctriques, una xifra que esperen que amb aquesta mesura es redueixi.

Els prototips s'instal·laran a 7 torres elèctriques de Mollerussa i Miralcamp, al Pla d'Urgell, que se sumaran als 20 que l'empresa va desplegar l'any passat a altres municipis de la comarca, com són Torregrossa i Linyola, i al municipi de Gimenells i el Pla de la Font, al Segrià.

Endesa fa un bon balanç d'aquesta mesura dissuasiva i, de moment, a tots els punts on s'ha instal·lat les cigonyes han desistit de fer-hi el seu niu. Els punts on s'han instal·lat són torres on les aus havien niat de manera reiterada.

De moment, s'ha observat que exemplars han migrat i han construït els nous nius a arbres de la zona. D'altra banda, la reiterada dels nius dels torres es fa amb la presència dels Agents Rurals, que s'encarreguen de recollir els ous o els polls i reubicar-los a altres nius o lliurar-los al Centre de Fauna de Vallcalent perquè els acullin.

ACN / InfoLleida