Entre un 5% i un 10% dels fructicultors abandonen el sector davant de la "greu crisi" que pateix

19/03/2018

Unió de Pagesos apunta al veto rus com la principal causa d'un problema que, fonamentat en el sector de la fruita de pinyol, "ha acabat per col•lapsar la resta de mercats"

Aquest dilluns ha tingut lloc, en el marc de la 146a Fira de Sant Josep de Mollerussa, la jornada tècnica "Mesures de gestió de crisi en el sector de la fruita dolça: necessitats d'un pla d'arrencada urgent”. L'objectiu de la jornada ha estat el d'exposar una anàlisi de la situació que viu el sector de la fruita dolça, les mesures per fer front a la situació de crisi que proposa el Ministeri i el Departament d'Agricultura i quines són les mesures que defensa la Unió de Pagesos de Catalunya.

La sessió formativa, organitzada per Unió de Pagesos amb la col·laboració de Fira de Mollerussa i la Diputació de Lleida, ha arrencat amb una benvinguda de l'alcalde de la capital del Pla d’Urgell i president de l'ens firal, Marc Solsona, qui ha explicat que la Política Agrícola Comuna del 2020 serà "una mala nova PAC" i ha encoratjat, tant a escala sindical com de sector "a ser crítics i proactius" perquè no perduri aquest component "de desigualtat entre territoris" que existeix. També ha animat a "tenir una mentalitat d'estat", ja que, si no, "seguirem sent còmplices subsidiaris d'un mal estat que no ens vol cap bé".

Solsona ha finalitzat la seva intervenció amb un missatge positiu cap a un sector que "està en crisi permanent", la qual cosa vol dir que també "està en alerta permanent per aprofitar les oportunitats que se li presentin".

A continuació, Jaume Pedrós, coordinador territorial de la plana de Lleida de la Unió de Pagesos de Catalunya, ha fet una presentació de la jornada, en què ha destacat la necessitat d'un pla d'arrencada urgent.

La primera de les ponències, a càrrec de Roger Clavaguera, de l'equip tècnic d'UP, ha servit per definir l'estat de la qüestió i, a continuació, Francesc Pena, el responsable nacional de la Fruita Dolça d'Unió de Pagesos, i Josep Cabré, responsable estatal de la Fruita Dolça d'Unión de Uniones de Agricultores i Ganaderos, han explicat el posicionament d'UP davant la conjectura actual.

Segons han exposat els diferents integrants d'UP durant la sessió formativa, hi ha un problema derivat d'una crisi política, que és el veto rus, i que va provocar que milions de quilos de fruita que anaven cap a Rússia "es trobessin sense mercat l'any 2014, col·lapsant d'aquesta manera la resta de mercats". Els integrants de l'organització agrària han remarcat que, des del Ministeri d'Agricultura "han fet un pla de mesures que no contempla pressupost per part del govern espanyol", ja que "carrega sobre les organitzacions de productors tot el cost econòmic i sobre el DARP la legislació".

Des de l'organització han proposat un pla d'arrencada "que permetria fer servir els diners de la retirada excepcional pel veto rus, per tal de treure del sector els 60 milions de quilos que l'any 2014 anaven a Rússia i es van veure sense mercat". Així mateix, també han demanat un pla de reconversió varietal per a totes aquelles varietats "que no tenen sortida al mercat".

La jornada també ha servit per fer una valoració de la darrera campanya de fruita de pinyol, que han definit com un "desastre majúscul", en la mesura que ha suposat l'abandonament d'entre un 5 i un 10% dels fructicultors del sector, i això és "molt greu, perquè és un capital humà que marxa i que no tornarà". Els ponents també han aprofitat per mostrar la seva preocupació davant d'una situació de vulnerabilitat per als productors, en què no s'han cobert els costos de producció, en la mesura que, mentre que els preus mitjans de la fruita de pinyol eren d'entre 15 i 20 cèntims per quilo, els costos eren d'entre 33 i 40 cèntims per quilo.

La sessió, que ha finalitzat amb un col·loqui, ha estat l'última de les jornades que s'organitzen en el marc de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, i que avui tancarà la seva 146a edició.

Infolleida