L’estany d’Ivars i Vila-sana acull, per primera vegada, un projecte de monitoratge de Bernat pescaire

20/05/2019

S'han localitzat 8 nius de bernat pescaire, i amb la sorpresa d’aproximadament 13 nius d'Agró roig.

El passat divendres 10 de maig es va dur a terme, per primera vegada, un projecte de monitoratge de nius de Bernat pescaire (Ardea cinerea) a l’Estany d’Ivars i Vila-sana.
Josep Garcia, tècnic del Zoo de Barcelona, va ser l'encarregat de realitzar el projecte. En aquest sentit, és el primer cop que es realitza un projecte com aquest, i les dades obtingudes han estat molt positives segons valoren els tècnics de l’espai natural del Pla d’Urgell.
S'han localitzat 8 nius de bernat pescaire, i amb la sorpresa d’aproximadament 13 nius d'Agró roig (Ardea purpurea).

Josep Garcia apuntava que la colònia de l'Estany d'Ivars es relativament nova i està en els primers estadis d'estructuració, fet que li atorga un interès especial. Per altra banda, també es va realitzar la lectura, a distància, de l’anella d’un Bernat adult, que podria haver estat anellat en algun altre espai natural. 

 

Més informació sobre el projecte
Atès l’interès que va adquirir la població reproductora de bernat pescaire a Catalunya (Garcia, Bonfil & Gálvez, In Estrada et al 2004; Garcia & Bonfil, 2007), l’any 2006 es va iniciar un projecte global de monitoratge i evolució de les colònies de l’espècie al territori català.
Per tal de dur a terme el projecte es fan per una banda censos interanuals de la població reproductora així com controls de nius i marcatge de polls en niu a diverses colònies del territori català. Es marquen col·locant al tars de l'ocell una anella plàstica de color groc i amb un codi alfanumèric de tres dígits de color negre, que individualitza a l'ocell i facilita posteriorment lectures a distància amb òptica adequada. També s'extreu una petita mostra de sang o bé petites plomes de cada un dels polls per a realitzar posteriors estudis relacionats amb el sexe dels individus.

 

Àmbit d’estudi i marcatge
Colònies de cria del Parc Zoològic de Barcelona (colònia urbana), d'Utxesa, Sot del Fuster, Sant Llorenç de Montgai, Estany d'Ivars i Vila-sana, delta del Llobregat i delta de l'Ebre.

 

Objectius
L’anellament de polls a les colònies de cria és una eina molt útil de cara a obtenir informació sobre supervivència, dispersió i taxes de reclutament. Al tractar-se de polls amb el lloc de naixement conegut, el seguiment posterior d’aquests ocells aporta dades d’interès poblacional.

Infolleida