El Poal serà la capital gegantera del Pla d'Urgell 2023

02/05/2023

Les colles de geganteres, de capgrossos, de gralles i de tabals del Pla d’Urgell es reuniran el proper dissabte 6 de maig a la vila del Poal per celebrar la 10a. Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell

El que va néixer com una trobada improvisada de les colles geganteres del Pla d’Urgell per promocionar la cultura popular i tradicional del món geganter a la comarca del Pla, es va consolidant en el calendari geganter.

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell pretén ser un acte festiu, cultural, de cohesió entre les diferents colles geganteres, de reivindicació la identitat cultural pla d’urgellenca i de l’impuls a la creació de nous col·lectius que vulguin afegir-se a aqueta activitat en la resta de poblacions del Pla d’Urgell. De fet, des la creació d’aquesta festa s’han creat sis nous grups geganters a la comarca: la colla gegantera “el Gabatxet” de Golmés, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Geganters i Grallers d’Ivars d’Urgell, Colla Grallers, Tabalers i Geganters “GRATALI” de Linyola els Grallers, la colla gegantera “els Pelagalls” de Sidamon i la colla gegantera del Palau d’Anglesola.

La 10a. Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell és celebrarà el dissabte 06 de maig al municipi del Poal. A partir de 2/4 de 6 de la tarda, la trentena de gegants del Pla d’Urgell es concentraran a la plaça Catalunya, posteriorment, realitzaran la tradicional cercavila gegantera pels carrers i places del municipi, per acabar, a la a la mateixa plaça amb els balls de lluïment i l’entrega de records. En el marc de la Trobada s’escolliran els gegants “Hereu i Pubilla del Pla d’Urgell 2023” i es proclamarà el títol Geganter o Gegantera d’Honor del Pla d’Urgell 2023 en reconeixement al compromís amb la cultura gegantera, al territori i a la comarca.

Del 3 al 5 de maig, el cobert CIA acollirà l’exposició “Pla d’Urgell. Terra de Gegants”, una exposició representativa de la imatgeria festiva de la cultura popular dels diferents municipis del Pla d’Urgell. A més a més, el divendres 5 de maig, a 2/4 de 4 de la tarda, es realitzarà els tallers educatius sobre la cultura gegantera a l’alumnat de l’Escola El Roser del Poal.

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell es realitza anualment i de forma itinerant en els diferents municipis de la comarca. S’ha celebrat aquesta festa al pobles de Golmés (2012), El Palau d’Anglesola (2013), Castellnou de Seana (2014), Bell-lloc d’Urgell (2015), Ivars d’Urgell (2016), Linyola (2017), Sidamon (2018), Fondarella (2019) i Barbens (2022). Aquesta iniciativa està impulsada per la colla de Geganters i Grallers de Bellvís, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Colla Geganters i Grallers “El Gabatxet" de Golmés, la Colla Gegantera d’Ivars d’Urgell, Colla Grallers, Tabalers i Geganters “GRATALI” de Linyola, la colla gegantera de Miralcamp, la Colla gegantera i grallera l’Arreu de Mollerussa, colla gegantera “els Pelagalls” de Sidamon, Grallers Els Descordats de Torregrossa, els gegants del Palau d’Anglesola amb la col·laboració de l'Ajuntament del Poal, i el suport del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Infolleida