El periodista Lluís Caelles recull el Reconeixement Ànima per donar veu a les víctimes de la guerra i posar-hi mirada social

05/11/2022

En el marc de la XIII Vetllada Solidària s’han atorgat set distincions més a persones i col·lectius que s’han significat per la seva tasca social

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han distingit en la seva setena edició el periodista, reporter i actual sotscap de la secció d’Internacional de TV3, Lluís Caelles (Isona, 1966), per la seva labor periodística i educativa explicant sobre el terreny i amb la mirada social posada en els protagonistes conflictes internacionals com l’actual guerra a Ucraïna, sempre des del rigor i amb coratge. 

“El que més se’m queda agafat a la pell són els vius perquè ells carreguen amb el dolor de la guerra, carreguen amb la duresa d’haver perdut l’horitzó vital, una cosa que aquí no donem importància perquè tots tenim coses que ens tiren cap al futur. Per això, és innegociable ser-hi i parlar amb la gent perquè la guerra és la gent”. Així s’ha expressat aquest divendres el sotscap d’Internacional de TV3, el qual ha donat una lliçó de periodisme en assegurar que “per la repercussió del que fem, tenim la responsabilitat de fer una feina acurada, ja que els mitjans de comunicació contribuïm a formar a la ciutadania i la ciutadania és la que forma el país”. Per això, ha dit que “cal ser-hi, viure-ho i explicar-ho” , “calçar-te les botes i trepitjar terreny”, “confirmar, contrastar i utilitzar les eines del periodisme per aproximar-nos al que és la veritat”. “Els periodistes tenim l’encàrrec d’explicar la guerra perquè ningú la pugui convertir en una estadística i per això fa falta ànima i per això estic content de que me n’hagin donat un bocí de la mica que tenen aquí a Mollerussa”, ha conclòs Caelles. 

El periodista ha rebut aquest divendres al vespre el Reconeixement Ànima Abba Melaku en el marc de la XIII Vetllada Solidària del Centre d’Iniciatives Solidàries al Restaurant Resquitx presidit per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i ha comptat també amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, i del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés.

La consellera ha destacat la vàlua professional de Caelles perquè “ens ajuda a entendre el conflicte posant el focus en les persones amb coratge i humanitat”. Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha assegurat que “necessitem persones que ens expliquin què passa al món amb una mirada humana a través del periodisme a peu de carrer” i s’ha refermat en el fet que “cal posar en valor a la gent d’aquí que impacta en l’àmbit internacional i que ens fa partícip d’una realitat amb una mirada diferent, social, que encaixa amb l’ànima del que passa als llocs” com fa el guardonat. També ha tingut paraules de lloança a la tasca del periodista nascut a Isona, el president del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, qui ha estat acompanyat en els parlaments per Miquel Pujol, nebot seu i fill de qui fou l’ànima dels reconeixements, Ángel Pujol. Així mateix, també ha estat present en la vetllada, però a través d’una conversa telefònica enregistrada, el pare Ángel Olaran, el qual es troba a Wukro on té la missió, a la zona del Tigre, assetjada per la guerra que va encetar fa dos anys el govern etíop contra aquesta regió i que just aquesta setmana ha aconseguit una treva, tal com va explicar l’activista i col·laboradora de la fundació, Hidat Hagos Tikue, la qual ha fet una radiografia de la situació al seu país d’origen.

L’acta de la decisió del jurat, que ha estat llegida pel rector de la Universitat de Lleida i membre del jurat, Jaume Puy, recull que la distinció s’atorga a Lluís Caelles “per exercir la seva professió amb impecable professionalitat, que l’ha portat a la primera línia d’esdeveniments que han canviat la fisonomia del món i que en modelaran el futur, per explicar-los amb la màxima llibertat d’expressió, i contar les històries de la gent -tant les alegries com els patiments- amb rigor i respecte”. També l’exdirector general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila, ha indicat que la decisió d’enguany del jurat ha estat motivada per la necessitat de fer referència a l’actualitat de la guerra a Ucraïna. Tant Jaume Puy com Manel Vila formen part del jurat dels reconeixements juntament amb l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president de la Fundació CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol.

A banda del periodista Lluís Caelles, també s’ha fet un reconeixement al col·lectiu sanitari del municipi en la persona dels metges David Bartolomé i Manel Pena i les infermeres Roser Galitó i Carme Nabau; a la Comunitat religiosa de Germans de la Salle a Mollerussa en agraïment pels 117 anys d’implantació a la ciutat; al Club Patí Vila-sana, per la gesta esportiva d’un club d’un municipi de 750 habitants d’arribar a ser internacionals; i a la Maria Camarasa per la seva tasca com a voluntària durant més de 50 anys en diferents entitats municipals.
Infolleida