Els treballs arqueològics a l’església de Linyola deixen al descobert una làpida del s.XVII

19/03/2019

Un estudi del mes de desembre va revelar fins a 17 cavitats al subsòl del temple. La majoria serien tombes i no es descarta que hi hagi l’entrada d’una possible cripta.

Aquesta setmana han començat els treballs de prospecció arqueològica a l’església de Santa Maria de Linyola després que el passat desembre un escàner revelés fins a 17 cavitats al subsòl del temple. La majoria d’aquestes serien tombes tot i que no es descarta que hi hagi l’entrada d’una possible cripta situada sota el presbiteri. Concretament, en aquesta actuació, que permetrà avaluar l’estat de conservació del suposat enllosat original, s’ha sondejat una d’aquestes cavitats on s’hi ha trobat una làpida que data de finals del segle XVII.

L’estudi ha de servir per plantejar, si en futurs treballs de rehabilitació, es vol recuperar aquest enllosat antic així com les làpides. En aquest sentit, aquesta setmana la Generalitat ha donat llum verda a seguir treballant per declarar el temple com a Bé Cultural d’Interès Nacional, uns tràmits que el consistori va inicia fa dos anys.

Amb l’objectiu de continuar promocionant l’església de Santa Maria, aquest diumenge s’inicien un seguit de visites guiades sense reserva prèvia que s’allargaran fins al novembre. Per ara s’ha programat un total de 7 dates amb el lema “75.000ha a vista d’ocell de tota la plana” per les vistes que es veuen des del campanar.

Anna Berga