La revista Mascançà arriba a la catorzena edició amb onze estudis de recerca sobre el Pla d’Urgell

11/10/2023

El centenari del Jocs florals de Mollerussa o un esbós de les biografies de Josep Torres Tribó i Candelària Escolà, entre els articles que conté

El Teatre L’Amistat ha acollit la presentació del catorzè número de la revista Mascançà, la qual inclou els onze estudis que es van presentar en les 13es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell que es van fer l’any passat a Vallverd. El centenari dels Jocs Florals de Mollerussa i un esbós de la biografia dels mollerussencs Josep Torres Tribó, mestre i filòsof mort a Mauthausen-Gusen, i de Candelària Escolà Fontanet, mestra compromesa amb la República i exiliada a Mèxic, són dos dels treballs que recull aquest número de la revista amb referències directes a la història de Mollerussa.  

La revista conté també un estudi de l’optometrista mollerussenc Manuel Roure sobre la nissaga Arnaldo i els seus orígens a Golmés o el projecte de construcció del Canal Urgell d’Antoni Cellers Azcona i el presidi del Tossal. Altres temes que es presenten són una aproximació a les antologies poètiques de Maria-Mercè Marçal, els inicis de la cultura gegantera a Bellvís o les oficines de farmàcia de Torregrossa des del segle XVIII, entre altres com la crònica de la violència exercida contra una prostituta al Palau d’Anglesola al segle XVII, segons ha repassat durant l’acte  l’editor de la revista, Daniel Altisent.

Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha reivindicat el sentiment de pertinença que desperten els estudis que s’inclouen en la revista Mascançà, els quals són una constatació del potencial investigador i de recerca que hi ha a la comarca. “És un recurs de qualitat que ens serveix per conèixer-nos i reconèixer-nos com a societat”, ha apuntat.

El president de l’entitat, Jaume Suau, per la seva banda, ha fet valdre el reconeixement a la vàlua dels estudis publicats a la revista al llarg d’aquests 14 números i que ja acumulen més de 45.000 consultes. Així mateix, s’ha congratulat que finalment tots els municipis de la comarca hagin fet confiança a la revista i es compti amb el seu suport per mantenir el “diàleg acadèmic” que suposa cada estudi. També s’ha adreçat al públic assistent Josep Jordana, director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, el qual ha explicat que ja han finalitzat la digitalització de la revista Barret Picat, de Linyola, i acaben d’ingressar la revista Esclat, de Golmés, en una aposta per captar tota la premsa local de la comarca. Així mateix, ha fet un agraïment a la família Carné de Mollerussa per dipositar el fons privat Carné Valls a l’arxiu, una donació que exemplifica la necessitat de preservar material particular a través d’institucions públiques perquè no es perdi.

L’acte també ha comptat amb una exposició a càrrec de Jaume Suau a propòsit de l’estudi de Joan Cornudella sobre el centenari dels Jocs Florals, un aniversari que coincideix també amb el del Teatre L’Amistat.  Suau ha explicat com el periòdic local Urgell-Segarra va organitzar aquests Jocs Florals a Mollerussa el maig de 1923, uns jocs que va guanyar Octavi Saltor i que van comptar entre el jurat amb personatges de la talla de Magí Morera, Manuel Floch i Torres o Valeri Serra.

Infolleida