La trobada Gegantera del Pla d’Urgell acosta el món geganter als nens i nenes de Sidamon

04/10/2018

A través de l’exposició “Els Gegants del Pla d’Urgell” que es va poder visitar els dies abans de la trobada comarcal, celebrada el 29 de setembre

Conèixer la cultura gegantera, els tipus de gegants que hi ha, les parts que tenen o com es construeixen i amb quins materials és el que han pogut aprendre els alumnes de l’escola El Timó de Sidamon. Els nens i nenes han visitat l’exposició “Els Gegants del Pla d’Urgell” formada per una trentena de gegants i que ha acollit el Local Social del municipi, en motiu de la 7a Trobada Gegantera de la comarca. L’objectiu és endinsar-se en el món geganter i la cultura popular dels Països Catalans, però també, perdre la por als gegants.

En total al Pla d’Urgell hi ha 35 gegants, tots amb característiques molt representatives. N’hi ha de nobles, pagesos, manotes, gegantins o gegantets. També tenen edats molt diverses, hi ha des dels gegants centenaris de Linyola fins als amfitrions, el Bartomeu i la Roser, que amb només un any són els gegants més joves de la comarca.

La 7a Trobada Gegantera del Pla d’Urgell va aplegar als carrers i places de Sidamon a les colles de Bellvís, Castellnou de Seana, Golmés, Ivars d’Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa i Torregrossa, a més dels gegants del Palau d’Anglesola i Sidamon. La trobada de caire festiu vol reivindicar la identitat cultural de la comarca així com impulsar la creació de nous col·lectius que vulguin afegir-se a aquesta activitat.

 

Anna Berga i Arnau Teixidó