"L'altra cara dels Firals”, l’origen i història de la festa emblema de Bellvís

22/07/2017

Berta Lacruz, Montse Baiges, Maria Solé i Lídia Arderiu són les autores d’aquest article que es publicarà a la revista del grup de recerques Mascançà

A Bellvís estan de ple amb la preparació dels Firals. Els joves geganters fa dies que assagen les danses tradicionals, i és que, des dels més petits fins als més grans, tot el poble es bolca en aquesta festa. La celebració amb més projecció de Bellvís, és però, relativament jove. Els firals arriben enguany a la seva 21a edició tot i que els orígens de la festa són a vegades pocs coneguts.

La llegenda de Cal Bufalà explica que si un delinqüent aconseguia tocar l’anella de la porta abans de ser detingut, els Bufalà podien donar-li asil i un judici just. I així ho van fer l’any 1637 el Joan i la Maria quan fugien del Capità Rodrigo. Amb l’objectiu de conèixer els orígens de la festa i el seu context històric, la Berta Lacruz, la Montse Baiges, la Maria Solé i la Lídia Arderiu han presentat l’article per a la revista Mascançà: “L’altra cara dels Firals”.

Els Firals tindran lloc del 28 al 30 de juliol i enguany la festa estarà apadrinada per la periodista Mari Pau Huguet. 

Anna Berga