Mascançà entrega el premi del concurs de Treballs de Recerca de Batxillerat

14/11/2022

El guardó ha estat per un estudi sobre la responsabilitat social corporativa de les empreses del Pla d’Urgell

El passat dia 12 de novembre, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, va fer entrega del premi del concurs de Treballs de Recerca de Batxillerat, corresponent al curs 2021-2022. La guanyadora ha estat l’alumna de l'institut La Serra de Mollerussa, Aina Pujol Mercè, amb el treball Responsabilitat Social Corporativa de les empreses del Pla d’Urgell, tutoritzat per al professor Josep Maria Porta.

El treball s’estructura en dues parts, en la primera es defineix el concepte de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), fent un repàs a la seva història i els avantatges d’una gestió empresarial assentada en la vessant econòmica, social i mediambiental. La segona part és una anàlisi del grau de Responsabilitat Social Corporativa de les empreses de la comarca i dels àmbits on concentren les seves accions o actuacions.

L’autora del treball ha fet aquesta anàlisi a partir d’una enquesta anònima a 60 empreses del Pla d’Urgell i de l’entrevista a directius de tres empreses destacades de la comarca. Extrapolant les dades obtingudes, conclou que la majoria d’empreses coneixen aquesta modalitat de gestió i realitzen activitats per tal de ser socialment responsables en l’àmbit social, econòmic i sobretot mediambiental.

La premiada ha rebut el corresponent diploma de menció, un lot de revistes i publicacions exclusives de Mascançà i ser sòcia de l’entitat durant un any. Tanmateix, se li ha ofert la possibilitat de publicar una ressenya del treball en el proper número de la revista d’estudis del Pla d’Urgell Mascançà.

El president de l’entitat, Jaume Suau, ha fet esment a la qualitat i la novetat de la recerca i anima a la guanyadora a sumar el seu talent jove a l’estudi del patrimoni del Pla d’Urgell. Al mateix temps, convida als tutors i equips directius dels centres educatius a potenciar treballs de recerca com el de la guanyadora d’aquest any de cara a futures edicions del certamen.

El premi del concurs de Treballs de Recerca de Batxillerat de Mascançà va néixer el 2019 per tal de donar a conèixer estudis primerencs relacionats amb la comarca i fomentar la recerca local entre els joves. Els anteriors premiats foren Jordi Bonilla amb Ni andalusos, ni catalans. La segona generació d’immigrants andalusos al Pla d’Urgell  l’any 2019, Rut Segura amb Els vestits de paper a Mollerussa i Josep Maria Rojas amb El vestigi d’una guerra. Històries succeïdes al Pla d’Urgell a causa de la Guerra Civil ex aequo l’any 2020 i Josep Castellana amb Estudi preliminar dels arbres singulars del Pla d’Urgell el 2021.

Martí Gassó