Sidamon acull aquest dissabte la 7a Trobada Gegantera del Pla d’Urgell

26/09/2018

L'acte començarà a la tarda amb la concentració de la trentena de gegants del Pla d'Urgell a la plaça de l'església

Sidamon serà aquest dissabte la capital gegantera del Pla d’Urgell. La població acollirà la 7a Trobada de Colles geganteres de la comarca, una cita que va néixer com una trobada improvisada de les diferents colles i que any rere any es va consolidant dins el calendari geganter.

L’acte començarà a les 5 de la tarda, amb la concentració de la trentena de gegants del Pla d’Urgell a la plaça de l’església del municipi. Posteriorment es realitzarà la tradicional cercavila gegantera pels carrers i places fins arribar a la pista poliesportiva, on realitzaran els balls de lluïment i l’entrega de records. La festa acabarà amb un sopar de germanor entre les colles participants organitzat pel consistori local. En el marc de la Trobada també s’escolliran els gegants “Hereu i Pubilla del Pla d’Urgell 2018”

La trobada pretén ser un acte festiu, cultural, de cohesió entre les diferents colles geganteres, de reivindicació la identitat cultural pla d’urgellenca i de l’impuls a la creació de nous col·lectius que vulguin afegir-se a aqueta activitat en la resta de poblacions del Pla d’Urgell. De fet, des la creació d’aquesta festa s’ha assolit la creació de quatre nous grups geganters: la colla gegantera del Gabatxet de Golmés, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Geganters i Grallers d’Ivars d’Urgell i els Grallers, Tabalers i Geganters de Linyola (GRATALI).

Durant tota la setmana prèvia a la Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell, al Local Social de Sidamon, es podrà visitar l’exposició “Els Gegants del Pla d’Urgell”. En aquesta exposició hi haurà exposats les figures geganteres del Pla d’Urgell amb una descripció detallada de la seva història, la tipologia o classificació de gegants, i la seva fitxa tècnica.

La inicativa està impulsada per la colla de Geganters i Grallers de Bellvís, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Colla Geganters i Grallers “El Gabatxet" de Golmés, la Colla Gegantera d’Ivars d’Urgell, Colla Grallers, Tabalers i Geganters “GRATALI” de Linyola, la colla gegantera de Miralcamp, la Colla gegantera i grallera l’Arreu de Mollerussa, Grallers Els Descordats de Torregrossa, els gegants del Palau d’Anglesola amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sidamon, i el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.  

Infolleida