Augmenten els danys ocasionats per la Carpocapsa a Ponent
La jornada tècnica ‘Principals problemes sanitaris en fruiters de llavor i cereals d'hivern' aborda les plagues que afecten aquests cultius
L'agricultura és dinàmica, i això fa que les plagues i les mesures de control de què disposa el pagès vagin canviant al llarg dels anys. És el cas dels fruiters de llavor i els cereals d'hivern, que porten els agricultors a requerir informació molt actualitzada per a la presa de decisions.
La jornada tècnica 'Principals problemes sanitaris en fruiters de llavor i cereals d'hivern', que ha tingut lloc aquest divendres al matí en el marc de la 146a Fira de Sant Josep, s'ha centrat en la problemàtica d'aquests dos cultius i ha exposat les millors solucions per tractar les malalties que els afecten. La jornada, organitzada de manera conjunta per l'Associació de Tècnics d'ADV de Lleida i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, també compta amb la col·laboració de la Fira de Mollerussa.
Una presentació a càrrec de Xavier Auqué i Lídia Sans, cap de secció d'Agricultura i Sanitat Vegetal del DARP a Lleida i presidenta de l'Associació de Tècnics ADV de Lleida, respectivament, ha donat pas a les ponències.
El cas dels cereals d'hivern ha centrat la primera part de la jornada, que ha comptat amb la participació d'Antonio López, responsable de l'IRTA de la xarxa d'avaluació de les varietats de cultius extensius a Catalunya. López, durant la seva intervenció, ha fet una anàlisi de les principals varietats de blat i ordi i ha diferenciat les que són més rendibles i les que tendeixen a tenir menys malalties. Així, la seva ponència ha esdevingut eminentment pràctica, ja que ha servit als pagesos assistents per escollir les millors varietats, en funció de la seva resistència a les malalties.
També hi ha intervingut Jaume Almacellas, cap del Laboratori d'Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya, qui ha exposat les estratègies i els millors moments per controlar les malalties que afecten els cereals. Almacellas també ha destacat l'actual auge del blat i l'ordi en termes de cultiu extensiu, dues varietats que guanyen terreny al panís, ja que en els darrers temps ha esdevingut menys rendible.
La segona part de la jornada ha estat destinada a la plaga de la Carpocapsa, una de les més habituals en el cultiu de poma, que també afecta les peres i els codonys. La Carpocapsa, que es controla fonamentalment amb sistemes de confusió sexual, ha suposat problemes per als agricultors en la darrera campanya donada la seva gran incidència.
D'acord amb Marta Coma, vicepresidenta de l'Associació de Tècnics d'ADV de Lleida, les dues raons principals d'aquest auge de la Carpocapsa són, d'una banda, la prohibició de l'ús del Clorpirifos com a insecticida per combatre la plaga. D'altra banda, també es contempla la possibilitat que la plaga hagi evolucionat i ara sigui més agressiva.
La jornada ha comptat amb la presència d'Antoni Dolset, coordinador de l'àrea fruitera de la Secció d'Agricultura i Sanitat Vegetal de Lleida, qui ha exposat la situació actual d'aquesta plaga a Ponent. A més, s'ha pogut donar una visió més àmplia del problema, ja que Lucia Adriana Escudero, investigadora de l'IRTA, i Francisco Javier Lozano, tècnic de camp, han exposat la gestió que es fa de la plaga a Girona i l'Aragó, respectivament.
La jornada ha comptat amb una taula rodona, que ha servit per compartir visions d'un mateix problema i arribar a solucions comunes. Finalment, la clausura ha estat a càrrec de Carmel Mòdol, director general d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.