Els municipis de Lleida recorren a la seguretat privada per evitar incidents en festes
La normativa obliga a disposar de vigilants quan l'aforament supera les 500 persones
Els ajuntaments de la demarcació de Lleida estan augmentant el recurs a la seguretat privada, i també a l'habilitació de torns de nit en la Policia Local, com a mesura dissuasiva per mirar d'evitar que puguin produir-se incidents i agressions als espais en els quals se celebren els esdeveniments de les festes majors.
Els ajuntaments de Lleida estan augmentant el recurs a la seguretat privada com a mesura dissuasiva per evitar incidents i agressions, físiques i/o sexuals, en els espais de les festes majors. No obstant, la mateixa normativa obliga a posar vigilants de seguretat quan l’aforament de l’esdeveniment supera el mig miler de persones i controladors d’accés quan passa de 150.
“La normativa és poc exigent, hi hauria d’haver sempre seguretat privada i control d’accés”, diu Josep Gené, cap de la Unitat Regional de Policia Administrativa dels Mossos, que supervisa aquests dispositius. Amb tot, anota, “és cert que falta personal de control, perquè molts no renoven l’habilitació, i costa trobar personal que vulgui treballar en aquests ambients i aquestes franges horàries. Amb els vigilants passa si fa no fa el mateix”.
I s’hi afegeix encara un altre factor: “Els ajuntaments posen la seguretat en l’apartat de despeses quan l’haurien de posar en el d’inversions, perquè qualsevol responsabilitat, si mai passa res, serà de l’organitzador”. Empreses capdavanteres del sector pràcticament han deixat la cobertura d’aquests esdeveniments, en el que sí que segueixen d’altres. Javier Maza, copropietari de Grup Iron, explica que a poc a poc “els últims anys ha anat augmentat la conscienciació entre els ajuntaments, que ara aposten més per la seguretat a les festes majors i altres esdeveniments multitudinaris”.
“Portem a terme una tasca cada vegada més preventiva”, indica, amb estudis previs del terreny i les característiques de l’esdeveniment. “Ara estem incidint en els controls perimetrals, on de vegades es produeixen més incidents”, anota. “Hem incrementat molts els filtres, anem més protegits i fem més escorcolls per detectar possibles armes punxants”, afegeix. “La seguretat privada es contracta per a on no arriba la pública”, apunta José Antonio Ramos, responsable de l’àrea a UGT-Catalunya. “Cada vegada és més habitual perquè les policies locals no tenen prou gent. La funció és evitar aldarulls i delictes i, si n’hi ha, avisar la policia”, assenyala.