Centenars de tractors surten de l'A-2 a Fondarella en direcció Barcelona

07/02/2024

Els pagesos es mostren convençuts que serà una jornada històrica per les reivindicacions del sector

Centenars de tractors han sortit poc abans de dos quarts de vuit del matí des de l'autovia A-2 a l'alçada de Fondarella, al Pla d'Urgell, en direcció a Barcelona per portar les reivindicacions del sector agrícola i ramader directament a les institucions. Alguns pagesos i tractors han passat la nit en aquest punt de la via que porta 24 hores tallada al trànsit per les protestes i d'altres s'han sumat a la marxa vinguts des de diferents punts de les comarques de Ponent. Els ànims entre els participants mostraven satisfacció i orgull de contribuir a una jornada històrica per les reclamacions que fa anys que demanen per millorar la seva situació com poden ser l'excés de burocràcia o uns preus justos.

Abans de les set del matí els pagesos han començat a posar en marxa els motors dels tractors que tenien aparcats al mig de l'autovia A-2 a Fondarella per bloquejar la via durant 24 hores. Altres que dimarts al vespre van marxar cap a casa han tornat i s'han sumat a la comitiva que en pocs minuts ha emprès el camí cap a la capital catalana. Familiars dels pagesos els han donat suport logístic per reomplir els dipòsits de gasoil i poder tenir prou combustible per fer el camí. La velocitat que agafa un tractor no supera les 40 quilòmetres per hora, per tant, el trajecte fins a Barcelona serà llarg. Possiblement hauran d'anar fent parades tècniques i l'arribada a la Diagonal es preveu cap al migdia.

Després d'una jornada de reivindicacions històrica com la de dimarts, amb un tall i una concentració de tractors i pagesos de grans dimensions a Fondarella però també a altres punts de Catalunya, els ànims entre els participants eren molt bons i la majoria es mostraven convençuts que aquest dimecres tornaria a ser un gran dia per als interessos del sector. Tot i que no és la primera vegada que es fa una marxa lenta de tractors cap a Barcelona, molts han reconegut que és la primera vegada que en fan una i han assegurat que s'hi han sumat perquè aquesta vegada el sector està unit i a més a més ha arribat al límit.

Un dels portaveus de la Plataforma 6-F, impulsora de les protestes, Toni Martínez, ha explicat que quan arribaran a Barcelona, aniran al Palau de la Generalitat per trobar-se amb el president Pere Aragonès. Està convençut que ja sabrà el que li volen transmetre però ha recordat que insistiran en explicar-li el malament que està el sector i li demanaran "ajuda de veritat" perquè ho estan passant "realment malament".

JULEN ANDRES / ACN