El president de Mascançà reclama unitat política i assumir la veu del poble en la glossa de la Diada

11/09/2019

En els parlaments, l’alcalde de Mollerussa ha assegurat que cal defensar els drets per assolir la independència.

El president de Mascançà, doctor en Psicopedagogia i professor de la Universitat de Lleida, Jaume Suau, ha estat enguany el glossador en l’acte de celebració de la Diada Nacional, que ha tingut lloc aquest dimecres al matí al parc municipal, que s’ha pogut celebrar malgrat la pluja. Suau ha reclamat unitat política i assumir la veu del poble i ha assegurat que “cal ser transgressors i recórrer a la matèria gris per organitzar un present que ens permeti construir el futur”, indicant que  “el país no es construirà damunt d’una identitat nostàlgica”. Suau, que ha fet un repàs històric de com es va viure a la plana d’Urgell i a Mollerussa el 1714, ha reclamat als polítics que busquin estratègies perquè els drets i les llibertats mai s’han de donar per guanyades. “És l’hora de mostrar la voluntat de ser i cal treballar a contracorrent sobrevivint a polítiques surrealistes”, ha afirmat.

Per la seva banda, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha reivindicat la celebració de la Diada com “un acte de manifestació pública de defensa dels drets i les llibertats en un entorn actual de repressió”. “L’objectiu: la independència”, ha conclòs en el seu parlament, el qual també ha servit per recordar que avui fa 100 anys del primer acte de celebració de la Diada a Mollerussa.

L’acte ha tornat a tenir com a protagonista l’ofrena floral per part d’una cinquantena d’entitats de la ciutat al monument de la Senyera que es troba al parc municipal. També ha comptat en l’apartat dels parlaments amb la intervenció de tres entitats de Mollerussa com són en aquest cas la Colla dels 50, com ja és habitual, el Club Futbol Joventut Mollerussa, que enguany celebra el centenari, i el Club d’Escacs, que celebra 40 anys des de la seva creació. La música ha anat a càrrec, com cada any, de l’Orfeó Renaixença amb la interpretació de diferents cançons entre les quals no hi ha faltat el Cant dels Segadors.

Com a novetat, l’acte central ha anat seguit d’una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Onze de Setembre.

Infolleida