Jordà exigeix per a Catalunya l'aigua que sobri al modernitzar el Canal d'Urgell

17/03/2023

El Canal d'Urgell ha celebrat aquest dijous la 21a edició de la jornada Reg i Futur, centrada en la modernització d'aquest històric regadiu

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va exigir ahir que l’aigua sobrant després de la modernització del Canal d’Urgell “es quedi a Catalunya”, que permetrà completar el reg del Segarra-Garrigues i assegurar el cabal en el curs baix de l’Ebre fins al Delta. Jordà va fer aquestes declaracions en la XXI Jornada Reg i Futur, prèvia a la inauguració avui de la 150 edició de la Fira de Sant Josep.

Va assegurar que posarà aquesta condició sobre la taula en la reunió de la setmana que ve amb el ministeri d’Agricultura i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), de cara a abordar les obres a finals d’aquest any i a la qual també assistirà el president de la comunitat de regants, Amadeu Ros. Una vegada tancat aquest punt, “sobre el qual no dubto que arribarem a un acord”, va indicar Jordà, es podrà emprendre la modernització de les primeres 10.000 hectàrees (de més de 70.000), per a les quals ja hi ha pressupostats 138 milions, dels quals 110 els aporta la Generalitat i la resta, l’Estat. “Si el projecte el paga el país és necessari tenir totes les garanties per disposar de l’aigua sobrant, ja que es tracta d’un bé finit sobre el qual cal actuar amb responsabilitat”, va remarcar Jordà.

Ros va afegir que es pressionarà perquè aquest acord amb Madrid sigui una realitat. “Em consta que tant el ministeri com la CHE estan per la feina”, va dir. El director general del Canal d’Urgell, Xavier Díaz, va ser l’encarregat d’exposar el projecte de modernització.

Suprimir el reg a manta i harmonitzar el Segre i la Noguera Pallaresa són condicions imprescindibles per acabar el Segarra-Garrigues, amb una extensió total de 70.000 hectàrees. En l’actualitat, la conca del Segre no té recursos per als dos regadius i menys en èpoques de sequera com l’actual. El Segre, ara en estat d’emergència, proveeix el canal Principal de l’Urgell i el Segarra-Garrigues, mentre que la Pallaresa dona aigua al canal Auxiliar d’Urgell, i amb més de 270 hectòmetres cúbics als seus embassaments en l’actualitat és excedentari.

Segons Díaz, modernitzar les 70.000 hectàrees del Canal d’Urgell i posar en regadiu les 70.000 del Segarra-Garrigues en els propers setze anys només es podrà fer derivant 69 hectòmetres cúbics de la Pallaresa al Segre connectant el canal Auxiliar i el Principal. Seria necessari arribar a un acord amb Endesa, empresa hidroelèctrica que explota les centrals en el curs de la Noguera Pallaresa. Segons Ros, només d’aquesta manera hi podria haver excedents d’aigua a la conca del Segre una vegada proveïts els sistemes de reg i el consum de boca, un cabal que desembocaria a l’Ebre a Mequinensa i que garantiria la conservació del curs baix fins al Delta.

Díaz va indicar que el projecte de modernització preveu una vintena de plantes fotovoltaiques d’autoconsum per subministrar energia als bombatges elèctrics i reduir les factures de la llum, així com la construcció de més de quaranta basses interconnectades.

Natàlia Mas inaugura avui la 150 edició de la Fira de Sant Josep

La jornada sobre la modernització del Canal d’Urgell va servir ahir de preludi per a la inauguració de la 150 edició de la Fira de Sant Josep, que avui obre les portes. Els ponents van destacar la relació directa entre el reg i el desenvolupament del sector agrícola que centra el certamen.

“No s’entendria l’un sense l’altre”, va assegurar l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.Finalment, serà la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, la que inauguri el certamen en comptes del conseller de Treball i Empresa, Roger Torrent, com estava previst al principi. Tindrà més expositors i espai firal.
SEGRE | R.G.P.