Jordà vol més implicació del ministeri per accelerar els peritatges als conreus afectats pel tancament dels canals

24/05/2023

La consellera diu que el govern espanyol "hi és però hi ha de ser més" perquè tot sigui "més àgil i més ràpid"

 La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha demanat més implicació al Ministeri d'Agricultura per a l'elaboració dels peritatges previs que hauran de concretar la collita que no es podrà recollir a les finques de fruita arran del tancament dels canals Urgell i Segarra-Garrigues. "És clau, és extremadament important perquè després puguem donar resposta al que no haurà estat una collita concreta", ha afirmat la consellera en declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb la Plataforma Manifest del Gran Urgell. De moment, ha explicat que la Generalitat s'ha compromès a accelerar aquests peritatges i ha reclamat al Ministeri, de qui ha dit "que hi és però hi ha de ser més" perquè tot sigui "més àgil i més ràpid".

La consellera ha insistit que fer aquest peritatge és "imprescindible" disposar de l'afectació a les finques per prendre la decisió de fer caure la fruita en cas que només es puguin salvar els arbres. "És primordial salvar els arbres per produir l'any vinent, Si es moren poden passar cinc anys fins a tornar a produir i això seria una estocada molt important per al sector que no ens podem permetre com a país", ha afegit Jordà.

Els peritatges s'elaboren normalment després de pèrdues causades per inclemències meteorològiques com les pedregades, però en aquest cas serviran per conèixer el "potencial productiu" de les finques i "donar la tranquil·litat" als pagesos. "Podrem donar una resposta amb garantia d'equivocar-nos molt poc i puguem ajudar a cada pagués amb allò que tenien a les finques", ha continuat Jordà.

La consellera ha rebutjat per ara posar xifra a les afectacions ja que aquestes poden anar variant i es tracten amb el sector en les reunions setmanals. En aquest sentit, ha advertit que les pèrdues van més enllà de la pagesia i també afecten cooperatives, centrals de fruita i treballadors, entre d'altres. "L'abast és extremadament important. És obvi que es pot valorar en molts milions", ha assenyalat.

Jordà ha expressat el seu suport a la pagesia i a les manifestacions d'aquest dimecres a Barcelona per fer sentir les seves reivindicacions. "No només hi va aquesta producció sinó el territori i aquest és el missatge que avui Catalunya i Barcelona han d'entendre. Si tenim aquest país que tenim és perquè tenim els pagesos que hi són a darrera", ha insistit Jordà, que ha garantit que el Govern "estarà al costat" del sector.

La manifestació del sector agrari de Ponent ha arribat a Barcelona aquest dimecres amb centenars de pagesos afectats pel tancament del canal d'Urgell i del de Segarra-Garrigues, un mes després que s'implementés com a restricció per combatre la sequera. Els pagesos han estat rebuts pel president del Govern, Pere Aragonès, i per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a qui han traslladat les greus conseqüències de limitar l'aigua de les collites.

ACN