Proposen que els alcaldes governin cinc anys i limitar les reeleccions

26/07/2017

Celebrar eleccions municipals cada cinc anys en lloc de quatre; votar a l’octubre en lloc del maig perquè els nous ajuntaments estiguin “a ple rendiment” al gener, així com limitar els mandats dels edils a dos reeleccions consecutives per afavorir la “regeneració democràtica” i evitar la “professionalització” de la política local. Aquestes són algunes de les propostes més destacades de l’informe que la Generalitat ha elaborat mitjançant la participació de 562 ens locals de tot Catalunya, i que haurà de servir com a base per a una futura legislació catalana en aquesta matèria.

Un total de 110 ens locals de Lleida, el 71% del total, entre ajuntaments, consells i entitats municipals descentralitzades (EMD), han aportat propostes per a l’elaboració d’aquest informe, que la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va entregar ahir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El text recull diferents variants de cada proposta dels edils i sospesa els possibles avantatges i inconvenients.

D’aquesta forma, el document valora la possibilitat de prolongar els mandats municipals per sobre dels quatre anys per “garantir un termini més adequat per executar els projectes plantejats després de les eleccions municipals. Tanmateix, apunta també que “quatre anys són pocs, però sis són molts quan estàs a l’oposició”. Pel que fa a la limitació dels mandats, reconeix que “podria ser un problema per als municipis petits”, on sovint resulta més difícil reunir candidats per formar llistes electorals.

L’informe defensa “establir un model de gestió gerencial” almenys en municipis de més de 5.000 habitants. Defensa que els alcaldes “han de tenir dret a nomenar gerents i directius”, si bé puntualitza que el ple “ha d’examinar en públic la seua experiència, coneixement i mèrits mitjançant entrevistes i debats”.

Segre