Un paviment de nova generació, il•luminació amb LED i zones WIFI, trets de la proposta de millora del centre

30/01/2018

El projecte, que té un pressupost superior als 2 M€, preveu l’eliminació de l’aparcament i el trànsit rodat amb nou arbrat i mobiliari específic

L’Ajuntament portarà a l’aprovació del Ple ordinari d’aquest dijous el projecte d’urbanització de la zona de la Vila Closa que compren també les places de Manuel Bertrand, de l’Ajuntament, del Pla d’Urgell i Major així com el carrer de Jacint Verdaguer. El projecte, que compta amb un pressupost de 2.418.186,64 € IVA inclòs, contempla l’eliminació de l’aparcament i el trànsit rodat a tot el centre, amb l’excepció de la càrrega i descàrrega i el pas del veïnat. Així ho ha explicat aquest matí el primer tinent d’alcalde i coordinador d’Àrees, Josep Simó, acompanyat de Carles Guerrero, arquitecte responsable de les actuacions promogudes dins el Pla de Barris, els quals han destacat com a trets diferencials que caracteritzaran la millora: la tria d’un paviment de nova generació i de fàcil manteniment que imprimirà un caràcter singular a la zona i en millorarà la imatge, una il·luminació característica que inclourà també punts de llum decoratius al terra i l’aplicació del concepte SmartCity amb el disseny d’espais WIFI i amb videovigilància  a través d’uns tòtems de 5 metres que reuniran el nom de la plaça, les connexions i les càmeres.

Una altra de les característiques del projecte, que quan hagi de ser licitat es farà en dos paquets diferenciats per poder agilitar les obres, és que la plaça de l’Ajuntament deixarà de tenir la font actual, que serà substituïda per un sistema de brolladors que contribuiran a no hipotecar l’espai permanentment i la reducció dels pendents per tal de millorar l’accessibilitat en el cas de la zona de la carretera i facilitar així poder donar un tractament diferenciat al carrer de Ferrer i Busquets quan convingui. Així mateix, també s’ha previst en el projecte donar solució als episodis d’inundacions a nivell d’infraestructures soterrades, unes solucions que ja es començaran a aplicar amb les obres de construcció del col·lector que ja han estat licitades i la primera fase de les quals està previst que comenci en breu, segons ha indicat Simó, el qual ha explicat que des de l’Ajuntament s’està treballant en un pla de treball intern per determinar amb el màxim de precisió la realització de les obres i disminuir així  les molèsties que es puguin ocasionar tant als comerciants i veïns de la zona, els quals seran informats de les fases que determini aquest pla de treball, com també a la ciutadania en general, usuària d’aquests cèntrics espais públics

El primer tinent d’alcalde també ha explicat que, tot i que el projecte inclou també la remodelació de la plaça Pla d’Urgell, de moment no es farà ja que hi ha la previsió que s’hagi d’enderrocar dos dels edificis que hi donen perquè l’ordenació del POUM així ho preveu. Així mateix, quant al carrer de Jacint Verdaguer, el projecte només contempla la renovació de l’enllumenat ja que s’ha considerat convenient mantenir el paviment actual.

 

Bulevard a l’avinguda de Catalunya, que manté el doble sentit de circulació

 

D’altra banda, la Junta de Govern del passat 25 de gener va aprovar també el projecte d’urbanització de l’avinguda de Catalunya, amb un pressupost de 545.852 euros IVA inclòs. Les característiques més destacades del mateix són que es manté el doble sentit de circulació de la via i que la vorera est s’amplia a 2,5 metres i es converteix en una mena de bulevard amb mobiliari urbà i arbrat que connectarà el futur equipament previst a Cal Castelló amb la plaça de Sant Jaume. Aquesta solució s’adopta, segons ha explicat Guerrero, perquè l’estudi de mobilitat que va encarregar l’Ajuntament per la zona del Pla de Barris ha determinat que els vehicles que entren a aquest carrer des de la carretera doblen els que surten. Per aquest motiu, se suprimiran les 23 places d’aparcament que hi ha en aquesta banda i es mantindrà el de la vorera oest. A més a més, ha recordat que per suplir aquest descens de places, l’Ajuntament va habilitar a mitjans de l’any passat un pàrquing públic en aquest carrer que disposa de 40 places com també s’està treballant en aquest sentit per suplir les places d’aparcament que se suprimiran a la plaça de Manuel Bertrand i la baixada de l’Ajuntament. 

Així mateix, el projecte també preveu la construcció d’un pas elevat a la cruïlla amb la ronda de Sant Pere per evitar l’excés de velocitat així com també el manteniment del pas elevat que ja hi ha ara en la cruïlla amb el carrer de Cervera.  També es renovarà l’enllumenat en columnes que passaran de tenir 9 metres d’alçada a 6 per millorar la il·luminació del carrer. Val a dir en aquest sentit que s’implementarà el sistema LED i s’incrementaran el número total de punts de llum que passaran de ser 19 a 21.

En aquest sentit, també la imposició i ordenació de les contribucions especials en tots els carrers afectats per aquestes obres es portaran també a l’aprovació del Ple ordinari d’aquest dijous així com també l’aprovació de l’operació de crèdit de 2M€ destinat a finançar les obres del Pla de Barris.
Infolleida