REPORTATGE. 100 anys del CF Miralcamp

13/03/2019

El club ha recollit les memòries dels seus cent any en el llibre ‘CF Miralcamp: 100 anys d’història’

Era la temporada 1918-1919. Cal dir que en aquells temps el futbol no gaudia de la gran popularitat que té ara i la seva pràctica no estava estesa pel territori. De fet en aquella època la majoria del miler de veïns i veïnes de Miralcamp, al Pla d’Urgell, no sabien el què era una porteria. En aquest petit municipi, però, es van unir tres elements que van portar a que 13 joves creessin el Club Futbol Miralcamp.

Ara aquests cent anys de trajectòria del club han quedat recollits en el llibre ‘CF Miralcamp: 100 anys d’història’. Un llibre que sota la coordinació de Ton Solé, han fet possible el Josep M Garsaball, Miquel Romà, Xavier Soberà, Àngel Solé i Antonio Solé.

El llibre compta, a més, amb una important part gràfica que inclou fotografies dels equips al llarg de tots aquests anys així com carnets i cartells antics.

El títol també inclou diferents anècdotes del club. Algunes d’elles són quan l’any 1929, Bartomeu Jovells va pagar una sortida a tots els jugadors per visitar l’exposició universal de Barcelona. A la dècada dels 60, el camp de joc tenia moltes pedres i els alumnes o uns quants aficionats les treien amb cabassos abans de cada partit. Un dels grans moments del club va ser quan va jugar amb l’Espanyol el 1970.

La història del Miralcamp és també d’anades i tornades. A mitjans dels 70 l’equip de futbol es va dissoldre i no va ser fins 12 anys després, al 1986, que un equip del municipi va tornar a estar en competició. Aquest cop, però, va ser de futbol sala. Al no disposar de les instal·lacions, el 1992 el club va tornar a jugar a futbol 11. Aquell any inclús va comptar amb equip de cheer-leaders que animaven el camp a l’inici i a la mitja part de cada partit. Un dels millors anys del club va ser a la temporada 2011/2012, en que es van proclamar campions de grup de 3a Catalana. L’ascens de categoria, però, va durar poc i després de tornar a tercera catalana l’equip de futbol absolut va deixar la competició l’any 2015 com s’explica en el llibre.

Aquest llibre s’ha fet amb la voluntat de donar a conèixer la història del club però, sobretot, vol ser un homenatge a totes aquelles persones que en aquests cent anys han contribuït a tirar-lo endavant, fins  esdevenir l’entitat més antiga del municipi.

A més, enguany i coincidint amb l’any del centenari, el consistori té previst dur a terme millores en l’equipament esportiu com la renovació i ampliació de les vestidors, un edifici que es va construir ara fa 46 anys.

El CF Miralcamp, però, no mira només al passat sinó que treballa dur per mantenir els equips base. Actualment el club compta amb una vuitantena de jugadors distribuïts en 7 equips i , en un futur proper, l’objectiu del club és poder tornar a tenir un equip de futbol en la categoria amateur.

A banda del llibre, els actes de commemoració del centenari continuaran a la primavera amb un dinar, una exposició amb fotografies inèdites, material i equipament del Miralcamp de diferents anys i també s’estrenarà el primer himne del club, fet per Pere Romà.

Anna Berga