REPORTATGE. Els Xafatolls, un club i escola de referència

24/10/2018

El club compta amb 260 socis, escola pròpia i també organitza diferents cites esportives a la capital del Pla d'Urgell

Al maig del 1986 una colla d’amics de Mollerussa que es trobaven sovint per anar a córrer per la zona de la banqueta del Canal i l’Avinguda de la Pau van decidir crear l’Associació Atlètica Xafatolls. 32 anys més tard, els Xafatolls compten amb 260 socis, escola pròpia i són una de les entitats d’atletisme més importants i amb més projecció de Lleida i també de Catalunya. Tot això sense deixar l’essència i els valors del seu inici ja que com bé diu el seu lema els Xafatolls són  “Més que un club, un grup d’amics”.

Una de les tasques que s’ha fet en els darrers anys també ha estat la promoció femenina que ha passat de representar el 10% dels socis fins aproximadament el 25%.

Després d’uns temps parat, fa 6 anys els Xafatolls van recuperar el projecte de tenir una escola pròpia d’atletisme. Amb aquest temps el número d’alumnes ha anat pujant cada vegada més i actualment compta amb 150 joves d’edats compreses entre els 4 i els 16 anys, a banda dels grups d’entrenament d’adults que reuneixen un centenar més de persones.

Un dels objectius que té l’escola és formar els infants per a que es sentint part d’un equip. Per fomentar aquesta part l’escola participa a curses de relleus o a Campionats de Catalunya clubs de pista, on cada nen fa una prova diferent i sumen punts. L’objectiu final de tot, però, continua sent que els nois i noies s’ho passin bé.

 

Després de passar pel Parc Municipal i l’esplanada de darrer el pavelló de la Fira, des de fa dos anys, les classes es fan a la pista d’atletisme del Parc de la Serra, una infraestructura llargament reivindicada que permet cobrir les necessitats del club i de l’escola.

 

Els Xafatolls són una de les associacions més actives ¡ amb una estreta vinculació a Mollerussa. Durant l’any organitzen diferents actes com el Cros Culleré, la Caminada a la Llum de la Lluna o la Flama del Canigó a més a més de les emblemàtiques curses de la Mitja Marató i la Cursa de l’Indiot.

Actualment l’entitat també està treballant en alguns reptes a nivell federatiu sense deixar de banda els objectius del club.

Els Xafatolls encaren el futur amb la mirada posada a millorar les instal·lacions i a continuar eixamplant la base del club en les diferents disciplines amb l’escola esportiva.

 

 

 

 

Anna Berga