El Canal d'Urgell començarà la campanya de reg el 27 de març amb un 40% de restriccions de cabal

15/03/2023

La comunitat acumula 30 mesos de sequera prolongada i confien revertir la situació si hi ha pluges a la primavera

El Canal d'Urgell començarà la campanya de reg el pròxim 27 de març amb una restricció de cabals del 40% del que és habitual. Així ho ha aprovat aquest dimecres la Comissió d'aigua de la comunitat de regants després d'analitzar opcions davant l'actual situació de sequera i pujada sobtada de temperatures. El director general de la comunitat, Xavier Díaz, ha explicat que la voluntat dels regants era intentar "allargar al màxim" el començament de la campanya per estalviar el màxim d'aigua. De fet, ja ho faran, perquè en un any normal s'inicia després de Sant Josep, al 20 de març. Els regants acumulen 30 mesos de sequera prolongada amb la conca del Segre en estat d'emergència i per això tenen l'esperança posada en les pluges de la primavera.

Xavier Díaz ha explicat que davant l'estat d'emergència de la conca del Segre, els mateixos regants han decidit "auto imposar-se" restriccions per poder afrontar la campanya amb garanties i donar subministrament als cultius. També en vista a la possibilitat que les precipitacions no acabin arribant a la primavera, i es que tot i que molts regants han decidit plantar cultius d'hivern que necessiten menys aigua com el blat o l'ordi, a l'abril s'ha de decidir que se sembra i es podrà optar pel panís, que necessita molta aigua o altres cultius alternatius com la soja o els gira-sols. Així mateix, també cal guardar aigua pels arbres fruiters i preveure que almenys, "sobrevisquin" davant la sequera.

La comunitat proposarà la restricció del 40% de cabal que posteriorment haurà de validar la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Díaz ha remarcat que l'aigua s'haurà de gestionar de la "millor manera possible" per part de totes les col·lectivitats de regants. Per això, caldrà aplicar les recomanacions que arriben de l'Oficina del Regant basant-se en estudis de l'IRTA i també recomanacions pròpies en base a l'experiència de la mateixa comunitat en l'aplicació de l'aigua a cada parcel·la

L'any passat ja va ser difícil i malgrat tot la comunitat va acabar la campanya amb una bona gestió. Fa mesos que estan en una situació crítica i per això s'aposta per explicar a tothom l'estat de la qüestió per poder allargar al màxim la campanya i que cap regant s'equivoqui amb l'ús de l'aigua. En paral·lel, Díaz ha remarcat la necessitat que el Govern els ajudi econòmicament per impulsar la modernització del reg ja que és la solució per fer un ús més eficient de l'aigua.

Caldria remuntar-se a la campanya de 2008 per recordar un inici de temporada tant complicat com aquest. I es que aquell any hi havia una sequera acumulada que va començar al 2005 i es va començar a regar amb pitjors condicions que les d'enguany, que hi ha una reserva de 90 hectòmetres al sistema Rialb-Oliana. En aquella ocasió, la situació es va començar a revertir a partir de l'abril, quan va començar a ploure.
ACN